Flyvestation Værløse tæt på redning

Udbygningen af Flyvestation Aalborg skal stoppes for at spare penge, mener Socialdemokratiet og de radikale. Det vil redde flyvestationen i Værløse

Besparelsen skal ske i forsøget på at finde en halv milliard kroner ekstra til forsvarets mange internationale opgaver, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Efter planen skulle Sjællands eneste operative militære lufthavn ellers reduceres til en slags flyveinformationstjeneste, og i december bevilgede Folketingets finansudvalg 223 mio. kr. til en udbygning af flyvestationen i Aalborg. Men det ser Socialdemokratiets forsvarspolitiske ordfører, Per Kaalund, ikke noget problem i.

- Byggeriet er ikke gået i gang endnu. Jeg synes, det er en god ide at trække bevillingen tilbage og aflyse beslutningen, siger Per Kaalund.

Dermed har forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) kun opbakning fra Kristeligt Folkeparti til ønsket om at flytte mange af Flyvestation Værløses aktiviteter til Aalborg.

Beslutningen indgik i forsvarsforliget fra maj 1999, og har mødt kritik fra forsvarschefen, general Christian Hvidt.

Uden fast stationerede militærfly på Flyvestation Værløse vil det være umuligt under et terrorangreb at evakuere kongehuset og regeringen, og Flyvestationen har fremlagt regnestykker for, at udgifterne til flytningen til Aalborg er undervurderet.

Regnestykket er en af årsagerne til, at Socialdemokratiet har ændret holdning, og Per Kaalund støttes ifølge Jyllands-Posten af de radikales forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, ligesom formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Helge Adam Møller (K), hele tiden har været imod løsningen med Flyvestation Aalborg.

Forsvarsforliget for 2000-2004 betød, at Eskadrille 721 (transport- og inspektionsfly) flyttes fra Værløse til Flyvestation Aalborg, mens Eskadrille 722 (redningshelikoptere) og Søværnets Flyvetjeneste flyttes fra Værløse til Flyvestation Karup. Det var ventet, at godt 850 ansatte på Flyvestation Værløse ville blive berørt af beslutningen om at lukke flyvestationen og flytte aktiviteterne til Aalborg og Karup.

Ritzau