Flyt landbrugsstøtte til forskning

Forventning Topcheferne Jørgen Mads Clausen og Asger Aamund opfordrer regeringen til at sætte tempo på afviklingen af EUs landbrugsstøtte og bruge penge på forskning.

16 mia. kr. er et stærkt værktøj, som kan rette bulerne i dansk forskning, som i årevis har været prioriteret lavt af politikerne. Det siger Danfoss-topchef Jørgen Mads Clausen og biotek-entreprenøren Asger Aamund.

Nu opfordrer topcheferne politikerne til at tage skridtet fuldt ud:

»16 mia. kr. har også ret. Kunne man kombinere det med en afmontering af den fortidige landbrugsstøtte og i stedet bruge pengene på en teknologisk oprustning af EU, så vil det begynde at rykke,« siger Asger Aamund.

»Det er jeg enig i,« siger Danfoss-topchefen Jørgen Mads Clausen, som fortsætter:

»For Danmark vil det være en enormt god forretning at få afviklet landbrugsstøtten for i stedet at bruge pengene på forskning. Investeringer i forskning giver en meget høj forrentning af hver eneste krone. Forrentningen af de penge, vi bruger på landbrugsstøtten er negativ«.

Ifølge Asger Aamund kommer pengene til forskerne i sidste øjeblik.

»Den akademiske forskning har over hele det danske spektrum af universiteter og højere læreanstalter i mange år været stærkt ramponeret,« siger han.

Men nu kan fonden ifølge Aamund blive »en kæmpe tændsats for hele Danmarks udvikling«.

Store krav
Jørgen Mads Clausen har i mange år efterspurgt øremærkede penge til dansk forskning.

»Jeg er enormt glad og positivt overrasket over, at man pludselig har kunnet finde så mange penge. Fonden kan føre til noget virkeligt stort. Potentialet er milliardindustrier på samlebånd. Derfor må jeg tage hatten af for initiativet«.

Midt i euforien kan Danfoss-topchefen dog ikke lade være med at påpege, at 16 mia. kr. ikke er nok til, at Danmark kan opfylde EUs såkaldte Barcelona-målsætning.

De to topchefer stiller store krav til sammensætningen af bestyrelsen i den nye fond.

»Effektivitet bliver et nøgleord. Bestyrelsen må ikke ende med at være lange i spyttet og analysere sig til døde over hvert enkelt projekt,« siger Asger Aamund.

»Bestyrelsen får et meget stort ansvar. Skal pengene bruges rigtigt, kræver det professionelle mennesker i fondens ledelse,« siger Jørgen Mads Clausen.

Jørgen Mads Clausen er åben overfor at lade Danfoss deltage i samarbejde mellem offentlige og private forskere, som er en del af regeringens målsætning med fonden.

»Opstår der eksempelvis projekter inden for energiområdet, vil det være helt naturligt for Danfoss at gå ind i forskningsmæssige samarbejder, der kan resultere i nye forretningsområder for os,« siger Jørgen Mads Clausen.

Men Asger Aamund advarer mod at lade samspil mellem offentlig forskning og det private erhvervsliv være en forudsætning for støtte.

»Sådan spiler klaveret ikke. Når grundforskningen har gode kår, opstår der herefter mulighed for samspil mellem offentlige og private institutioner,« siger han.