FLSmidth vil droppe danske udstationeringer

Omlægning af skatten for udstationerede bliver så dyr for virksomhederne og for Danmark, at regeringen må reagere nu, lyder det fra DI og oppositionen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken af de nye skatteregler for udstationerede danskere tager til i styrke. Nu meddeler et af Danmarks absolutte industriflagskibe, FLSmidth, at virksomheden fremover vil droppe udstationeringer fra Danmark.

»Hvis de nye regler bliver opretholdt, vil vi på sigt slet ikke have danske udstationeringer. Det er ikke et problem for os, for vi har mulighed for at sende dem fra andre lande, men det er et problem for Danmark,« siger topchef Jørgen Huno Rasmussen.

Hidtil har udstationerede danskere været fritaget for at betale dansk skat, ganske som tilfældet er for udstationerede fra de fleste andre europæiske lande. Den ret ophæver regeringen nu.

En række større virksomheder har allerede meldt ud, at de vil udsende betydeligt færre danskere,som følge af at de skal betale de udstationerede en langt højere løn for at kompensere for skattestigningen. Alligevel vækker det stor opsigt, at en af Danmarks største virksomheder nu vælger helt at udfase udstationeringer af danskere.

»Det er bekymrende, og det lægger maksimalt pres på regeringen. Den må gøre noget nu, før situationen eskalerer og flere virksomheder træffer samme beslutning,« siger direktør i Dansk Industri, Tine Roed.

Færre udstationeringer vil resultere i, at Danmark mister den internationale viden og erfaring, der følger med udstationeringer. Og netop denne er forudsætningen for, at det i det hele taget er muligt at have globale virksomheder forankret i Danmark, lyder det fra eksperter og erhvervsliv.

»Det er ufatteligt vigtigt for Danmark, at vi kan konkurrere på de inter-nationale markeder, og det kan vi ikke med denne ændring. Det er meget alvorligt, for vi skal leve af vores eksport,« argumenterer Tine Roed.

De skærpede regler blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget som led i skattereformen, men Venstre og de Konservative har efterfølgende fortrudt. Nu opfordrer de indtrængende skatteministeren til at omgøre beslutningen.

»Det har simpelthen for store konsekvenser. Det skal laves om med finansloven,« siger Torsten Schack Pedersen, skatteordfører for Venstre.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), men Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen, siger:

»Vi følger udviklingen, men fastholder, at vi om et år vil vurdere, hvilke konsekvenser det har fået.«