Flextronics skal igen skifte ejer

En tabt mobilordre fra Siemens koster Flextronics mellem 500 og 700 arbejdspladser. Meget tyder på, at ledelsen overtager virksomheden, som skal satse på avanceret underholdningsudstyr.

Flextronics skal igen skifte ejer - 1
Disse medarbejdere hos Flextronics i Pandrup er blevet for dyre for Siemens, som flytter ordrerne på mobiltelefoner til billigere lande. Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen
Den store, nordjyske elektronikvirksomhed Flextronics står over for et ejerskifte, efter at det i går stod klart, at fabrikken ikke længere skal producere mobiltelefoner for den tyske elektronikgigant Siemens.

Efter at Flextronics i Pandrup har leveret millioner af mobiltelefoner til Siemens gennem fire år, har tyskerne stillet krav om lavere priser. Det betyder, at produktionen flyttes til lavtlønslande, hvor det multinationale moderselskab Flextronics International også har fået etableret produktion.

Ophøret af samarbejdet med fabrikken i Pandrup betyder, at Flextronics i løbet af de kommende måneder må sige farvel til mellem 500 og 700 af de cirka 1.000 ansatte.

Derefter har fabrikken i Pandrup ganske enkelt ikke en tilstrækkelig størrelse til, at Flextronics International ønsker at opretholde en filial i Danmark.

»Når vi nu bliver en mindre enhed, er spørgsmålet, hvor interessante vi er for Flextronics International med en lille fabrik i Nordjylland. De satser på megaindustriparker. Men Flextronics vil hjælpe os med at finde et andet set up, så vi på sigt kan forlade koncernen. Så enten er der nogen, der kommer og køber os. Eller også er det mest sandsynligt, at de hjælper os med et management buy out. Det har man prøvet med andre enheder i Europa, og det er gået godt,« siger Flextronics administrerende direktør Peter Hinrup.

Gravede egen grav
Siemens er i dag en meget stor kunde hos Flextronics International, og fabrikken i Pandrup var den første, der for fire år siden begyndte at lave mobiltelefoner for Siemens. Det skete med danmarkshistoriens hidtil største ordre på ikke færre en 33 millioner telefoner til en samlet værdi på op mod 20 milliarder kroner.

Den ordre var årsagen til, at Flextronics International i 2000 købte Pandrup-virksomheden af Bosch, der kort forinden havde købte det daværende og skrantende Dancall.

»Min først opgave lød »Keep Siemens happy«. Vi skulle fastholde dem og udbygge samarbejdet både på mobilområdet og på andre ting. Det er lykkedes. I dag er Siemens en af Flextronics Internationals største kunder, og vi har hjulpet med til at starte produktion i blandt andet Ungarn og Mexico. Der har vi måske gravet vores egen grav. Men vi havde ikke noget alternativ,« siger Peter Hinrup.

DVDer og højttalere
Direktørens anden opgave var at bygge en alternativ forretning op, så der var noget at overleve på den dag, Siemens - som forventet - sagde farvel og tak.Det mål har fabrikken i Pandrup også opfyldt. Flextronics har i dag en produktion af underholdningsudstyr til hjemmene, som f.eks. DVD-afspillere for Kiss Technologies og højttalere for Jamo, samt opgaver for det børsnoterede RTX Telecom.

»Jeg tror ikke på, at vi igen kommer til at lave mobiltelefoner. Det er et standardprodukt, som man spytter ud i millionvis i lavtlønslandene. Vi kan være med på specialiserede telecomprodukter og så på avanceret home entertainment som fladskærme og forstærkere, som vi laver i stor stil nu i samarbejde med lokale virksomheder,« siger Peter Hinrup.

Selv om der i går blev udtrykt sorg og vrede på den nordjyske virksomhed over beskeden om de forestående massefyringer, er direktøren fortrøstningsfuld.

Han har været med siden betalingsstandsningsboet i Dancall med bare 11 ansatte, over salget til Bosch og videre til Flextronics, hvor man sidste år nåede et beskæftigelsesmæssigt højdepunkt på 1.700 ansatte.