Flextronics øger bredden

Elektronikindustrien. Bang & Olufsen er fortsat den største kunde hos Flextronics, men den store underleverandørvirksomhed er i fuld gang med at skaffe sig nye kunder; næste uge viser den flaget på HI Industri 2007 i Herning.

Da Flextronics for tre år siden overtog Bang & Olufsens elektronikfabrik i Skive, indgik parterne en fem-årig samarbejdsaftale.

AV-koncernen i Struer er fortsat Flextronics største enkeltkunde, men i dag er kundeporteføljen langt bredere.

Skive-fabrikken har i sit seneste år startet produktioner op for flere nye kunder, og der er indgået produktionsaftaler med endnu flere, selv om Per Rahbech Pedersen, medlem af direktionen, ikke ønsker at sætte præcise tal på.

Til gengæld er Flextronics langt fra blevet noget guldæg for koncernen Flextronics International Ltd. med hovedkvarter i Singapore.

Der har nemlig været ikke ubetydelige indkøringsomkostninger med indtaget af de nye kunder.

- Det er vel ikke så underligt, at der er omkostninger forbundet i forbindelse med nye kunder. Der er tale om nye processer, nye produktioner og en anden måde at gøre tingene på, forklarer Per Rahbech Pedersen.

KvalitetsproblemerDet seneste årsregnskab er også påvirket negativt af engangsomkostninger i forbindelse med kvalitetsproblemer i en leverance af print fra en leverandør.

Produktionskonceptet i Skive kaldes Special Business Solution, SBS. Det er de fleste kunders indgangsvinkel til koncernen. Produktionsserierne er sjældent højvolumenproduktioner. Udvikler den enkelte produktion sig til højvolumen, flyttes produktionen typisk til et af Flextro-nics produktionsselskaber i lande med en lavere omkostningsstruktur.

Højvolumen var da tale om, da Flextronics i 2.000 købte et to år gammelt og 25.000 kvad-ratmeter stort bygningskompleks i Pandrup af Bosch Telecom.

Koncernens danske selskab havde indgået intet mindre end danmarkshistoriens største eksportordre på cirka 20 mia. kr. Flextronics skulle fremstille 33 mio. mobiltelefoner for Siemens.

Kæmpebygning til salgI begyndelsen af 2004 var det slut. Siden har flere forskellige it- og elektronikvirksomheder forsøgt sig i med produktion i bygningen, der i dag er tæt ved at være tom. Flextronics er fortsat ejer af den enorme bygning, men der arbejdes ihærdigt på at finde en køber. Arbejdet er overlad til professionelle aktører på ejendomsmarkedet, oplyser Per Rahbech Pedersen.

Selv kom konkurrencen, såvel i Danmark som globalt, er benhård, ser han lyst på fremtiden.

- Vi mener, vores strategi er rigtig. Derfor tror vi også, at vi bliver i stand til at præstere bedre resultater de kommende år, siger han.

På de indre linjer har Flextronics i det forløbne regnskabsår gennemført en intern fusion af selskaberne Flextronics International Manufacturing Denmark ApS, Flextronics Purdnap ApS og Flextronics International Denmark A/S med sidstnævnte som det fortsættende selskab. De nye kundeindtag kan aflæses direkte i medarbejderstaben, der i det forløbne år er vokset til 371 medarbejdere.