Flexlån overhaler meget snart fastrentelån

Den lave rente lokker stadig flere til at tage korte lån med variable renter.

Hele 95 procent flere end året før, og for ikke mindre end 283 milliarder kroner i alt. Så mange flex- og rentetilpasningslån er i de sidste dage og uger blevet forsynet med nye renter.

Lån med variable renter har dermed større udbredelse end nogen sinde før herhjemme, men cheføkonom Sune Worm Mortensen fra Realkredit Danmark siger tilmed, at »dette kun er begyndelsen.«

»Lån med variable renter vil med meget stor sandsynlighed i 2005 blive mere udbredte end de gamle fastrentelån. Stadig flere går tilmed efter lån af typen F1, hvor renten ændres én gang årligt. Blandt private, som ønsker variable lån, tager 50 procent F1-lån, og blandt virksomheder er andelen oppe på 80 procent,« siger han.

En fordobling fra 2003
De 283 milliarder kroner af flex- og rentetilpasningslån, som netop har fået ny rente, svarer kun til i nærheden af 60 procent af alle lån af denne type.

Resten er enten F3, F5 eller andre F-lån med endnu længere løbetid, der ikke har skullet lægges om nu, eller som er blevet optaget i løbet af 2004.

Men de 283 milliarder kroner er stort set en fordobling i forhold til 2003, hvor der kun blev lagt lån om for 145 milliarder kroner. Tilbage i 2002 var tallet nede på 115 milliarder kroner og i 2001 på bare 58.

Det fremgår af en optælling fra Københavns Fondsbørs, og samlet set er alle flex- og rentetilpasningslån nu oppe på at udgøre 43 procent af realkredittens samlede udlån - den højeste andel nogensinde.

De nye garantilån, som storsælger for tiden, er også lån med variable renter, og de vil med meget stor sikkerhed bringe denne låneform op over 50 procent af det samlede udlån meget snart.

Ny konverteringsbølge
Nykredit oplyste således også i går, at de venter, at så mange boligejere vil lægge deres lån om efter årsskiftet, at der bliver tale om en ny konverteringsbølge.

Der skulle være boligejere med fastforrentede lån for tilsammen 226 milliarder kroner, som kan spare store penge ved at lægge deres lån lige nu. Alene Nykredit og det tilkøbte Totalkredit har lån af denne type for knap 90 milliarder kroner.

Nykredit er så sikker på, at der kommer en stor strøm af kunder, der vil lægge lån om, at det har ansat ekstra personale til at klare oprettelsen og udbetalingen af de mange nye lån. Det er især de nye garantilån, der er rift om.