Flertal vrider armen om på Hovmand

Det skal være billigere at købe en meget miljøvenlig bil, mener oppositionen. Et flertal er indstillet på at tvinge skatteministeren til at udarbejde et lovforslag, der ændrer registreringsafgiften.

Flertal vrider armen om på Hovmand - 1
Jane Jørgensen og Anders Lillelund brugte søndagen på at se på ny bil her hos SMC på Amager. Foto: Rune Feldt-Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Skatteminister Svend Erik Hovmand tvinges nu til at forandre registreringsafgiften på biler i Danmark.

Et folketingsflertal vil i denne uge pålægge ministeren at komme med et lovforslag, der ændrer registreringsafgiftssystemet i en mere miljørigtig retning og samtidig belønner biler med større sikkerhed.

Anders Samuelsen, skattepolitisk ordfører for Det Radikale Venstre, lancerede angrebet i sidste uge og sætter trumf på i denne.

»Enten fremlægger vi et helt konkret forslag, eller også laver vi et beslutningsforslag om, at et flertal i Folketinget pålægger regeringen at fremlægge et lovforslag til omlægning af registreringsafgiften i en mere miljøvenlig retning. Jeg vil se et lovforslag vedtaget inden jul, og Skatteministeren må levere varen,« siger Anders Samuelsen, der hele sidste uge forhandlede med andre partier på Christiansborg.

»Socialdemokraterne er helt sikkert med, og Dansk Folkeparti er åbne,« siger Anders Samuelsen.

Det bekræfter Mikkel Dencker, skattepolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, som også vil have sikkerhedstiltag belønnet i afgiftssystemet.

»Det lyder meget fornuftigt at pålægge skatteministeren opgaven. På den måde stiller vi ikke tingene for skarpt op, og vi vil se, om ikke ministeren kan udforme et forslag, der kan leve op til de krav og ønsker, der måtte være,« siger Mikkel Dencker.

Flere modeller
Anders Samuelsen har tidligere sagt, at de modeller, som regeringens egne embedsmænd havde fundet i et udredningsarbejde, kan anvendes.

Modellerne blev præsenteret sidste år i publikationen »omlægning af registreringsafgiften«, der ikke umiddelbart førte til handling fra regeringens side.

Samuelsen har fremhævet en model, der blandt andet progressivt beskatter CO2-udslippet.

Skatteministeriets beregninger viste dengang, at mens en Citroën C5 2.0 Prestige ville koste nogenlunde det samme efter en afgiftsændring, ville en Porsche Boxter falde næsten 300.000 kroner i pris. Mindre, meget miljøvenlige biler, som Audis A2, ville falde med mere end 60.000 kroner i pris.

Både Samuelsen og Dencker er indstillet på, at det samlede provenu på registreringsafgiften ikke må falde.

»Vi vil have en bedre miljøprofil, uden at underminere muligheden for at finansiere velfærdssamfundet,« siger Anders Samuelsen.

Han understreger, at en omlægning også vil imødekomme EU-Kommissionen, der har anbefalet, at medlemsstaternes bilskatter omlægges i en miljømæssig retning.