Flere unge køber egen bolig

Lån uden afdrag får i stigende grad de unge til at springe ud i køb af ejerbolig, viser en analyse af 5.000 bolighandler.

Flere unge køber egen bolig - 1
Flere unge under 30 køber egen bolig. Det skyldes bl.a. de afdragsfrie lån. <br>Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Nye lånetyper får tilsyneladende flere unge til at gå ind på ejerboligmarkedet. I 2003 var de unge i aldersgruppen mellem 18 og 30 år således den største gruppe af købere på boligmarkedet, og 2003 var netop året, hvor realkreditinstitutterne sendte en ny vifte af lån på markedet.

Det er første gang, at de 18 til 30-årige nu er den største gruppe boligkøbere. Det har traditionelt været de 31 til 40-årige, der har været i overtal, viser en undersøgelse af 5.000 købere af villaer og ejerlejligheder, som en af landets største ejendomsmæglerkæder, Nybolig, har foretaget.

Væksten blandt de unge købere er mest markant i Hovedstadsområdet, hvor gruppen af de 18 til 30-årige købere er steget fra 31 til 33 pct.

Billigere at være boligejer
»Årsagen til denne udvikling er for det første, at det på grund af den lave rente ikke siden år 2000 har været billigere at låne til boligkøb end netop nu. For det andet har vi en formodning om, at de afdragsfrie lån, der kom på markedet den 1. oktober, har været en medvirkende årsag, da de gør det mere overkommeligt at være førstegangskøber«, siger pressechef Jesper Elle fra Nybolig.

Ejendomsmæglerkæden vurderer, at de afdragsfrie lån i 2004 vil forstærke tendensen til, at de unge køber ejerbolig tidligere end før.

»Den seneste beregning fra Nykredit viser, at den lave rente sammen med stigende indkomster har bevirket, at de samlede udgifter efter skat ved at være boligejer er faldet med næsten to procent siden årtusindskiftet,« siger Jesper Elle.

50 pct. uden afdrag
Danskerne har overraskende hurtigt og i stor grad benyttet sig af de afdragsfrie lån, som blev sendt på markedet sidste år. Med den specielle låneform, hvor der kun betales renter og bidrag til realkreditinstituttet og altså ikke afdrag på selve lånet, kan man låne én million kroner for 1.700 kr. efter skat om måneden. Halvdelen af alle de lån, der blev udbetalt efter den 1. oktober, var af den nye nye type. Samlet nåede 50.000 boligejere i 2003 at optage lån uden afdrag for tæt ved 50 mia. kr.

Realkreditinstitutterne udbetalte totalt set boliglån for 330 mia. kr. i 2003. Dermed udgjorde afdragsfrie lån 15 pct. af alle nye lån i hele året, men efter den 1. oktober var det altså hele 50 pct.