Flere penge bag Linux

IT-giganten Novell overtog i går endeligt verdens næststørste Linux-leverandør. IBM skyder nu 400 millioner ind.

Det alternative styresystem til computere, Linux, får nu solid pengeopbakning i ryggen.

IT-giganten Novell fuldendte i går den endelige overtagelse af verdens næststørste Linux-leverandør, SuSE, og nu står IBM klar til at investere 400 millioner kroner i Novell. Aktiekursen på den amerikanske teknologibørs, Nasdaq, steg med godt fem pct. på Novells aktier efter meddelelsen.

Linux konkurrerer med Microsofts mere kendte Windows om at være »oldfruen« på al verdens computere, der holder styr på programmer og data. Men hvor Windows er et købeprogram, er Linux frit tilgængeligt - og programmører kan kikke i programmets dybeste indre og således få andre programmer til at fungere mere gnidningsfrit sammen, end det er muligt via det lukkede Windows.

Novell købte SuSE, som er tysk, i slutningen af 2003, men i går fandt den endelige overtagelse sted. Prisen har været 1,2 milliarder kroner kontant. IBM, som længe har støttet Linux - måske især for at genere ærkerivalen Microsoft - havde på forhånd tilkendegivet at ville investere 400 millioner i Novell, når aftalen var på plads.

Stor spiller i ryggen
Med købet får Linux en stor spiller i ryggen, og Linux indgår nu i Novells salg og marketing kloden over.

»2004 bliver Linux-året,« siger den tidligere direktør for SuSE Linux, Richard Seibt, som fortsætter på posten, nu som en del af Novell.

Novell har samtidig annonceret, at det vil holde sine Linux-brugere skadesløse over for sagsanlæg, som en tidligere Linux-støtte, SCO, har fremsat. SCO mener at have patent på dele af den måde, som Linux arbejder på - en påstand, som Linux-verdenen afviser.