Flere kvinder på toppen af DK

I dag er et flertal af de akademiske medarbejdere i Justitsministeriet kvinder. De sidder ikke kun på de menige pladser. Fem ud af 12 kontorchefer er kvinder.

Læs mere
Fold sammen
Det er et resultat af, at kvinderne i dag udgør flertallet på de videregående uddannelser og dominerer traditionelle mandefag som jura. 60 procent af de studerende, der i sommer blev optaget på videregående uddannelser, var kvinder. Det skriver Politiken.

Fortsætter udviklingen, vil kvinder i løbet af en årrække udgøre hovedparten af de akademiske medarbejdere i ministerier og kommunale forvaltninger. Der kommer til at være dobbelt så mange kvindelige læger og tandlæger som mandlige, og antallet af kvindelige dommere og politianklagere vil også vokse.

Det forudser Jakob Lange, der er studiechef på Københavns Universitet. Han forventer, at udviklingen med flere og flere kvinder på de videregående uddannelser vil fortsætte. Men det betyder ikke, at kvinderne tager magten fra mændene, men at mænd og kvinder i langt højere grad vil deles om magten.

Tendensen til at kvinder søger job, der kan kombineres med børn og familieliv, vil fortsat være der. Og det er ikke chefjob. Det vurderer Anette Brochorst, der er køns- og samfundsforsker på Aalborg Universitet.

Studiechef Jakob Lange er mere optimistisk.

»Jeg ser nogle fabelagtigt gode kvindelige rollemodeller på topposter i samfundet i dag. Og min spådom er, at kvinderne vil blive bedre og bedre til at nå de højeste poster«, siger Jakob Lange til Politiken.

ujj@berlingske.dk