Flere klø forude: Pund kan blive lige så billige som euro

Den britiske valuta er raslet ned i kølvandet på Brexit. Sydbank-analytiker vurderer, at pundet allerede til næste år kan falde til euroens værdi, hvilket vil være første gang i historien.

Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske valuta havde allerede begivet sig ud på en rutsjetur, men det var først for alvor efter Brexit-resultatet, at pundet blev sendt i frit fald.

I løbet af de seneste 12 måneder er pundet således dykket med 20 procent målt i forhold til den amerikanske dollar, og faldet kan meget vel fortsætte, vurderer makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank.

Kim Blindbæk peger på, at udsigten til en politisk aftale mellem Storbritannien og EU i øjeblikket ser meget ringe ud.

»Det mest sandsynlige scenarie er, at Storbritannien og EU ikke får enderne til at mødes, og jo ringere en aftale briterne har i udsigt, jo mere kan britiske pund falde. Det er bestemt realistisk, at pund kan blive lige så billige som euro,« siger han.

Hvor lang tid vurderer du, at der kan gå, før britiske pund er det samme værd som euro?

»Det kan godt ske allerede i løbet af 2017, når vi begynder at få de første temperaturmålinger på, hvor skarpt de politiske fronter er trukket op. Historisk har der altid været en større usikkerhed i euroen, fordi mange lande skal blive enige, så hvis britiske pund får samme værdi som euro, vil det være helt ekstraordinært,« siger Kim Blindbæk og henviser til, at britiske pund aldrig før i historien har kostet lige så lidt, som euroen gør.

(Artiklen fortsætter unden grafen)

London-tur bliver billigere

I et interview med BBC har den britiske premierminister, Theresa May, meddelt, at hun vil udløse artikel 50 i Lissabon-traktaten om udmeldelse af EU inden udgangen af marts. Derudover har hun antydet, at Storbritannien er på vej mod en »hårdt Brexit«, da hun foretrækker en selvstændig aftale mellem Storbritannien og EU, som indikerer, at Storbritannien er på vej mod en traditionel frihandelsaftale.

Konsekvenserne af usikkerheden og den faldende britiske valuta er allerede til at tage og føle på. I juni kostede 100 britiske pund næsten 980 danske kroner. I dag kan samme mængde erhverves for 830 kroner uden kurstillæg og kommission. Hvis en dansker i dag tager til London og bruger 1.000 pund på shopping, vil der således kun blive hævet 8.250 på kontoen, hvor det før Brexit-afstemningen havde kostet op mod 9.800 kroner.

Faldende eksport er alarmerende

Den historisk lave pundkurs er dog primært negativ for den danske forbruger. Det skyldes blandt andet, at det er blevet dyrere for briterne at købe varer i Danmark, hvilket har sat den danske eksport til Storbritannien under massivt pres. I august raslede den danske eksport til Storbritannien ned med 10,5 procent, mens vareeksporten til England er faldet med hele 22 procent fra maj til august, målt i kroner.

»Tallene er alarmerende, for hvis Brexit bliver rigtig slemt, skal Storbritannien ned i en et lavere vækstgear, og det trækker isoleret set den danske eksport til Storbritannien endnu længere ned,« siger Kim Blindbæk fra Sydbank.

Den faldende eksport mærkes tydeligt hos det danske rederi DFDS, der dagligt fragter passagerer og varer til og fra Storbritannien. Men selv om Danmarks eksport til Storbritannien er på cirka 70 milliarder kroner, kan danskere trøste sig med, at Storbritannien betyder væsentligt mindre for Danmark end tidligere. I 1950 udgjorde den danske eksport til Storbritannien 42 procent, mens den i 2015 var faldet til 6,3 procent.