Flere ingrediensopkøb er undervejs

De store leverandører af fødevareingredienser bliver stadig større, men Chr. Hansens virksomhed er nok en for stor en mundfuld for Danisco lige nu.

Danisco har flere mulige købsmuligheder for tiden. Ikke mindst salgsplanerne for Chr. Hansens ingrediensforretning har skabt spekulationer om Daniscos planer. Men der står flere ting i vejen for et køb.

Med et salg af Genencor vil Danisco stå med små 3 milliarder kroner på lommen. Og der er sat to interessante salgsskilte op på fødevareingrediensvej. Først satte tyske Degussa sin fødevareingredienser til salg, og for tre uger siden overraskede Chr. Hansen med salgsplaner for den profitable ingrediensdel af virksomheden.

Men spørgsmålet er, om Degussa og Chr. Hansen også er gode ingredienser i administrerende direktør Alf Duch Pedersens strategi.

Han står midt i integrationen af ingrediensdelen fra Rhodia, som Danisco købte i juni. Det har givet en langt bredere produktportefølje specielt inden for kulturer. Men på det marked er Chr. Hansen markedsførende. Det kan give problemer ved et eventuel køb af Chr. Hansens fødevareingredienser, vurderer analytikere.

»De to virksomheder har jo et gammelt kærlighedsforhold, men efter købet af Rhodia kan et opkøb fra Danisco give problemer med såvel konkurrencemyndighederne som de negative salgssynergier, der kan opstå, når man bliver for stor,« siger aktieanalytiker Brian Børsting fra jyske Bank.

Lille spiller
Hos Sydbank ser man ikke konkurrencesituationen ved et køb af Chr. Hansens ingrediensforretning så entydig.

»Det er jo i høj grad et spørgsmål om, hvor snævert man ser markedet. Set i forhold til deres kunder vil de stadig være en lille spiller målt i omsætning. Derfor tror jeg ikke, det vil forbedre deres forhandlingsstyrke den vej,« siger Brian Kirk aktieanalytiker i Sydbank.

Daniscos forbedrede allerede sin position i forhold til konkurrenterne med opkøbet af Rhodia Food i juni. Det skete, som en del af en on-stop-supplier strategi, hvor kunderne skal kunne købe alt inden for ingredienser hos Danisco. Det kan være med til at gøre livet surt for nicheproducenterne. En lignende strategi har den anden store opkøber Kerry Group med en omsætning på over 27 milliarder euro lagt for dagen. Det amerikanske selskab købte for nylig Quest Food Ingredients fra ICI Group for over 3 milliarder kroner.Læs Chr. Hansen salgsplaner på www.Chr-Hansen.com