Flere foretrækker færdigretten frem for mørbraden

Forbrugernes usikkerhed oven på finanskrise og økonomisk afmatning præger også appetitten på luksusprodukter.

Dencon Foods A/S, der importerer fødevarer fra over 150 leverandører over hele verden, mærker, at kunderne i stigende grad vælger at nøjes med en færdigret eller fjerkræ i stedet for en oksemørbrad eller et eksotisk dyr.

Forbrugernes usikkerhed oven på finanskrise og økonomisk afmatning præger også appetitten på luksusprodukter.

- Vi ser en tendens til, at flere vælger halvfabrikata, færdigretter og billigere varer, men der er stadig dog kunder til de bedre og dyrere varer, siger adm. direktør Henrik Bekker.

Stifter købt udDencon Foods, der beskæftiger 30 medarbejdere og i seneste regnskabsår kom ud med en bruttofortjeneste på 27,1 mio. kr. og et resultat før skat på 12,6 mio. kr., satser med en ny ejerkreds og ny strategi på at vokse yderligere både i Danmark og på de nordiske eksportmarkeder.

En af stifterne i 1995, Thomas Bekker, 68 år, er købt ud, og Mezzanin Kapital har overtaget hans 20 procents ejerandel.

- Vi leverer kød og fødevarer til industri, detail og foodservice på først og fremmest det danske marked. For at vokse yderligere herhjemme er det nødvendigt med en øget produktudvikling og en tilpasning af vort sortiment efter de nuværende forhold i markedet. Endvidere skal vi komme endnu dybere i markedet med vore egne brands for at være en af de foretrukne leverandører til fødevarebranchen, siger Henrik Bekker.

Henrik Bekker, 37 år, har nu en ejerandel på 46 procent, fire ledende medarbejdere ejer 34 procent og Mezzanin Kapital ejer nu 20 procent.

Med den nye konstellation er Dencon Foods ifølge Henrik Bekker nu klar til at ekspandere på de andre nordiske markeder. Den nuværende eksportandel på 20-25 procent skal øges i samme takt som væksten på hjemmemarkedet, og det skal især foregå i Finland og Sverige.

Mezzanin ser mere kritisk på investeringerUsikkerhed. Investeringsvirksomhed øjner mulighed for at gøre gode køb af ejerandele i virksomheder i det faldende marked. Dencon Foods A/S slap med sin stabile indtjening og sit vækstpotentiale igennem det smallere nåleøje hos Mezzanin Kapital a/s. Finanskrisen og den økonomiske afmatning gør investeringsvirksomheden ejet af ATP, PFA og Lønmodtagernes Dyrtidsfond mere forsigtig med, hvor den går ind med 20-40 procents ejerandele.

- Vi ser et stort potentiale i markedet, men generelt mærker vi tilbageholdenhed fra pengeinstitutter og investorer, og vi har da også selv vore overvejelser. Vi tænker os om en ekstra gang, inden vi investerer. Hvad gør de i bestyrelseslokalerne og på direktionsgangene i den aktuelle situation? Vi er uden tvivl på vej ind i en periode med nedgang, og det gør os ekstra kritiske, siger investeringschef Ulrik Uhrskov.

Markedet rummer dog også mulighederne, For prisen på ejerandele i de mellemstore virksomheder, Mezzanin køber sig ind i og stiller ansvarlig lånekapital til rådighed for, falder også med afmatningen i den globale økonomi.

- I takt med, at C20-indekset er faldet, falder de unoterede aktier også i pris. Sælger må acceptere en lidt anden pris end tidligere, siger Ulrik Uhrskov.