Flere end tre falske pengesedler pr. dag

Udsigten til hårde fængselsstraffe afholder ikke danskerne fra at lave falske pengesedler.

Arkivfoto: Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere
I 2003 blev der fundet flere end tre falske pengesedler per dag - eller i alt 1239 hjemmegjorte pengesedler. Det fremgår af Nationalbankens årsberetning. Det er en stigning på 100 falske sedler i forhold til året før, og fundet svarer til ni falske sedler for hver én million sedler i omløb.

Direktør i Nationalbanken Torben Nielsen nævnte på et pressemøde onsdag - i forbindelse med bankens årsregnskab - den seneste sag med falske 1000-kronesedler fra Møn, og fremlagde eksempler på de falske sedler.

- Når man får dem i hånden, er det tydeligt at mærke forskel på papirkvaliteten, og den skinnende tråd i den ægte seddel kan ikke gengives. Generelt er kvaliteten af de falske sedler dårlige, men ikke desto mindre lykkedes det at få dem sat i omløb, sagde Torben Nielsen.

Siden 1998 har antallet af falske pengesedler ligget på omkring 700 årligt, men i 2002 skete der en markant stigning til 1139 sedler, og tendensen er altså fortsat i 2003. Danmark ligger dermed over gennemsnittet i både Norge og Sverige, men nogenlunde på samme niveau som Finland.

/ritzau/