Flere elektronikfirmaer er gået i rødt

Underskud. Brancheanalyse af elektronikindustrien viser, at det går godt for langt de fleste virksomheder, men gruppen med underskud er vokset det seneste år.

Det går godt for langt de fleste danske elektronikvirksomheder, hvoraf 68,1 procentøgede omsætningen i 2005/06 med 5,3 procent i gennemsnit . 57,4 procent forbedrede indtjeningen, og 46,5 procent ansatte flere medarbejdere mod 33 procent i alle andre brancher.

Det viser ErhvervsBladets brancheanalyse, men ikke alle pile peger opad, for gruppen af virksomheder med underskud er vokset.

Brancheanalysen, der er gennemført af Experian, omfatter ialt 346 virksomheder, der alle har over ti ansatte.

Analysen viser, at 90 af de 346 elektronikvirksomheder har underskud. Det er otte flere end året før, og chefanalytiker John Mikkelsen, Experian, konkluderer, at han ikke er ovenud imponeret af elektronikbranchen, hvor 26,2 procent af virksomhederne har underskud mod 24,1 procent i alle brancher.

Til gengæld er der kun 8,2 procent af elektronikvirksomhederne, der har en angrebet egenkapital mod 16 procent i alle brancher, oplyser John Mikkelsen. Samme positive tendens gør sig gældende, når det handler om virksomheder med retning mod konkurs. Mens 6,7 pct. af elektronikvirksomhederne har retning mod konkurs, er det tilsvarende tal for alle brancher 12 pct. John Mikkelsen forklarer det med, at elektronikvirksomhederne i analysen alle har over ti medarbejdere.

- Der er tale om relativt veletablerede virksomheder, der har fået oparbejdet en fornuftig egenkapital, så de kan overleve, når tiderne er knap så gunstige. Vi har frasorteret små og nystartede virksomheder, hvoraf ganske mange erfaringsmæssigt lukker efter få år i markedet. Når en elektronikvirksomhed er nået op på at have ti medarbejdere, har den som regel fået bidt sig fast i markedet og har sørget for at øge egenkapitalen, så der er noget at stå imod med i trange tider, pointerer John Mikkelsen.

- Desuden er der en tendens til, at produktionsvirksomheder fremstår mere solide, idet alene produktionsapparatet i sig selv ofte repræsenterer en høj værdi, i forhold til for eksempel service og handelsvirksomheder, tilføjer han.