Flere ECB-medlemmer siger nej - men markedet venter nye støtteopkøb

Flere styrelsesmedlemmer hos Den Europæiske Centralbank (ECB) har den seneste tid talt dunder imod, at der ved næste uges rentemøde vedtages en ny runde af støtteopkøb af obligationer, de såkaldte kvantitative lempelser, til at sætte skub i økonomien.

Tirsdag meldte chefen for den estiske centralbank, Madis Muller, sig i koret, der blandt andre også tæller centralbankchefer fra Tyskland og Holland.

Blandt markedsiagttagere er der dog en bred enighed om, at næste uges rentemøde ikke blot vil resultere i en sænkning af indskudsrenten, men også en ny runde af støtteopkøb.

I en rundspørge foretaget af Bloomberg News forudser flere end 80 pct. af de adspurgte økonomer således, at der vil blive annonceret kvantitative lempelser ved næste uges møde, der finder sted torsdag 12. september.

Mødet forventes også at resultere i en sænkning af indskudsrenten med 10 basispoint til minus 0,5 pct., ligesom der ventes en sænkning i samme størrelsesorden til december.

I juli argumenterede ECB-boss Mario Draghi for, at de økonomiske udsigter »bliver værre og værre«. Og siden har de økonomiske indikatorer ikke indikeret en vending i nær fremtid, skriver Bloomberg News.

Sænker ECB renten, vil centralbanken ifølge mediet følge i sporet på en stribe andre centralbanker, som den seneste tid har lempet pengepolitikken, da den økonomiske udvikling er gået ned i gear på grund af protektionisme og geopolitiske spændinger.

Allerede ugen efter kan den amerikanske centralbank, Federal Reserve, følge efter på sit rentemøde. Handlen med fed funds-futures indikerer her, at der er 100 pct. chance for, at centralbanken sænker renten for anden gang i år.

Blandt medlemmerne af Styrelsesrådet, som er det organ, der beslutter ECB's pengepolitik, er der dog også folk, som støtter en lempelsespakke, der ikke kun indeholder en rentesænkning - men også øvrige tiltag.

Disse tæller blandt andet chefen for den finske centralbank, Olli Rehn. Styrelsesrådet består af de 19 centralbankchefer fra økonomierne i eurozonen og en direktion under ledelse af Mario Draghi, der til november står til at blive erstattet på posten af franske Christine Lagarde.

I 2015 igangsatte ECB et QE-program, hvor der blev opkøbt obligationer for et beløb, der svarer til 19.000 mia. kr., som løb til udgangen af 2018. Det var en del af centralbankchef Mario Draghis plan for at sætte skub i økonomierne, blandt de lande der har den fælles europæiske mønt, euroen.

/ritzau/FINANS