Flere charterturister fra Billund

Comeback. Jyder og fynboer får langt flere ferietilbud med fly at vælge imellem i år, også fra mindre rejsebureauer.

Midt i en ganske vist tempereret dansk vinter varmer Billund Lufthavn op til et godt charterår og dermed til at sende flere jyder og fynboer på ferie end i 2006, hvor alene Muhammed-krisen kostede 70.000 passagerer.

Lufthavnschef Jørgen Krab Jørgensen tør ikke tro på, at lufthavnen for første gang siden 1999 runder en million charterpassagerer efter godt 906.000 i fjor. Men han tror på en pæn fremgang.

- 950.000 charterpassagerer er inden for rækkevidde, men der skal så lidt til at vælte forudsigelserne, eksempelvis en storpolitisk krise, siger Jørgen Krab Jørgensen.

Han baserer ikke kun sin optimisme på, at flere af de store charteroperatører udbyder flere rejser, men at der også er grøde i vækstlaget blandt de mindre og mellemstore rejsebureauer.

Alene sønderjyske Øster Lindet Rejser, der også omfatter Thinggaard, Europas og Grand Prix Tours, øger antallet af rejser fra Billund fra 8.000 til 28.400. Hovedparten af væksten skal komme fra storbyrejser til Rom, Barcelona og Prag med to ugentlige afgange.

- I forhold til i fjor har vi femdoblet vores salg i januar, naturligvis også på grund af den øgede kapacitet, siger kommerciel direktør H.P. Andersen, Øster Lindet Rejser. Adm. direktør Mogens Andersen fra fynske Gislev Rejser tror, minderne om de kaotiske forhold i Københavns Lufthavn i sommeren 2006 vil få flere til at vælge den vestdanske lufthavn i år.

- Vi mærker helt klart, at jyder og fynboer vil til Billund. Københavns Lufthavn var i sommeren i fjor især i weekender og på mandage helt frygtelig. Specielt folk lidt oppe i årene bliver meget frustrerede, når de ser den menneskemængde, siger Mogens Andersen, hvis bureau udbyder 17 destinationer ud af Billund i år.

Under et pressearrangement i lufthavnen, hvor årets absolut første risalamande blev serveret, fik de mindre bureauer lov til at præsentere sig, og der er mange nye muligheder for vestdanskere:

Øster Lindet RejserOprindelig kendt som busrejsebureau men begyndte for ti år siden at arrangere rejser med fly. Foruden nyheder med rejser til tre europæiske storbyer, som i sig selv ventes at kaste 15.000-16.000 ekstra passagerer af sig, venter Øster Lindet stor fremgang blandt motorsportsentusiasterne. I fjor havde rejsebureauet succes med at sende danskere til Le Mans, og i år udvides med formel 1-rejser til Barcelona, Monaco, Milano og Liege. Prisen ligger omkring 8.000 kr. med ståplads til grandprixet. En siddeplads vil lægge omkring 3.000 oven i regningen.

Ruby RejserÅrhus-rejsebureauet Ruby Rejser er helt ny i Billund Lufthavn. Bureauet er oprindelig kendt for skirejser og aktive ferier, og Ruby har specialiseret sig i nicherejseformer som fællesrejser, hvor en gruppe lejer et helt hotel og laver maden selv, vandre- og cykelferier samt singlerejser. Siden sidst i 90'erne har bureauet arrangeret flyrejser og lægger i Billund ud med den græske ø Thassos, Kreta og Korsika i otte uger omkring skolernes sommerferie, hvor der udbydes 150-200 sæder om ugen.

Gislev RejserNye ruter til Irland og Skotland samt tilbud om rundrejse i Italien, som er flyttet fra København til Billund. Rejsen foregår med fly Billund-Pisa og Billund-Napoli og derefter rundrejse i Toscana og besøg i Rom. Nordkap med fly er også med blandt de 17 destinationer fra Billund, som Gislev Rejser venter at sende 4.000-5.000 rejsende af sted til. Det 61 år gamle Gislev Rejser har arrangeret rejser med fly i 15 år.