Flere butikker kan indkræve dankort-gebyrer

Godt 80.000 små butikker kan nu få lov til at opkræve dankort-gebyrer fra forbrugerne. Forbrugerrådet finder det urimeligt.

Flere butikker kan indkræve dankort-gebyrer - 1
Læs mere
Fold sammen
Dankort-indehavere bør tænke sig grundigt om, før de kører kortet gennem terminalerne efter 1. januar - for flere butikker får nu lov til at opkræve gebyrer. Det skriver Politiken i dag.

Den nye dankortordning, der træder i kraft i 2005, omfatter kun butikker, der har over 5.000 årlige dankort-betalinger. De skal betale gebyr til bankerne, og her skal kunderne fremover betale 50 øre hver gang, der betales med dankortet.

Men de små butikker, der ikke skal betale til banken, får nu lov til selv at vælge, om de også vil opkræve et gebyr på maximum 50 øre. Det drejer sig om ca. 80.000 butikker, og det huer ikke direktør i Forbrugerrådet Rasmus Kjeldahl.

"Jeg synes, det er helt urimeligt, hvis de små butikker opkræver gebyrer hos kunderne. Butikkerne skal jo ikke selv betale det her gebyr, og derfor er der ingen rimelighed i, at kunderne skal," siger han til Berlingske Tidendes Netredaktion.

Brancheforeningen Dansk Handel & Service siger til Politiken, at dankort-gebyret hos de små butikker kan fungere som en kompensation for deres udgifter til dankort-terminaler og internet-opkoblinger.

Men den forklaring holder ikke, mener Rasmus Kjeldahl. Han henviser til, at dankort-aftalen oprindeligt holdt de små butikker ude, så de kunne konkurrere med større butikker ved at tilbyde gratis dankort-betaling.

"Hvis de små butikker i stedet bruger den her ordning til at sikre sig en økonomisk gevinst, så synes jeg, det er forkert i forhold til det, der var ånden i aftalen."

Han opfordrer forbrugerne til at holde øjnene åbne, når dankort-ordningen træder i kraft til januar.

"Som forbruger opfordrer jeg til at være opmærksom på, hvilke butikker, der opkræver gebyr, og så kan man jo overveje at lægge sin handel, hvor der ikke er nogen gebyrer," siger han.