Fjernvarmesag kan føre til milliard-betaling

Energitilsynet vil kulegrave alle fjernvarmeværkers regnskaber for mulig ulovlig opkrævning af acontovarme. Foreløbig skal 10 varmeværker betale 90 mio. kr. tilbage til 69.000 kunder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den går ikke, Granberg«. Den besked får 10 ud af 26 kommunale og private fjernvarmeværker nu af Energitilsynet, der pålægger værkerne at betale 90 millioner kr. tilbage til varmekunderne.

Det svarer i gennemsnit til 1.300 kroner pr. kunde. Alt i alt 69.000 fjernvarmekunder får penge tilbage. Energitilsynet har i år foretaget en stikprøve og undersøgt 26 ud af samtlige godt 500 fjernvarmeværkers regnskaber og budgetter fem år tilbage.

Fem af de undersøgte værker ligger på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, to på Fyn og resten i Jylland. Konsekvensen af sagen bliver, at Energitilsynet i 2007 kigger alle fjernvarmeværkers opsparinger og henlæggelser efter i sømmene.

Ulovlig indtægt
Undersøgelsen viste, at 40 procent af de undersøgte værker havde sparet ulovligt op af indtægterne til nyinvesteringer. Hvis et varmeværk opkræver for meget acontovarme et år, skal det modregnes i kundepriserne året efter. Fjernvarmeværkernes priser må kun gå til dækning af omkostningerne, men værkerne har mulighed for at spare op til nyinvesteringer, hvis det er anmeldt til Energitilsynet. Nogle værker har sparet op til nyinvesteringer uden at anmelde det til Energitilsynet, mens andre fjernvarmeværker sparede op, selv om de ikke havde planer for nyinvesteringer.

»Vi har sat en større informationskampagne igang. Næste år tager vi ud og kigger alle fjernvarmeværker med overskud og henlæggelser systematisk efter, om det er sket efter bogen,« siger kontorchef Merete Rasmussen fra Energitilsynet.

Kravet om tilbagebetalingen af de 90 millioner kr. er dog ingenting ved siden af den sag, mangemillionæren og forretningsmanden Carsten Berger har rejst mod Vestegnens Kraftvarmeværk, VEKS. Han mener, at 150.000 varmekunder på Københavns vestegn har godt og vel 621 millioner kr. til gode i selskabet, fordi VEKS ulovligt har oparbejdet et overskud. Energitilsynet har tidligere i år efter klage fra Carsten Berger givet Brøndby Varmeværk påbud om tilbagebetaling af 41 millioner kr. til 13.000 kunder.

Manglende kontrol
Mens Brøndby-sagen blev behandlet, kritiserede Rigsrevisionen Energitilsynet for manglende kontrol, og det førte til stikprøveundersøgelsen.

»At 40 procent af de undersøgte værker har for mange penge liggende, er for meget. Hvis 10 værker skal betale 90 millioner kr. tilbage, vil det svare til, at 500 værker skal betale 1,8 milliarder kr. tilbage til varmekunderne, hvis statistikken holder,« siger Carsten Berger.

Direktør Jørgen G. Jørgensen fra fjernvarmeværkernes forening, Dansk Fjernvarme, påpeger, at der ikke er tale om svindel, eller at personer i branchen har stoppet penge i lommen. »Men hvis der er nogen fjernvarmeværker, der har gjort noget forkert, skal de se at få det rettet. Det er en ærgelig sag, for det fjerner fokus på alle de fornuftige ting, der foregår i branchen,« siger Jørgen G. Jørgensen.