First North i modvind

Leder. Kritik skyder over målet, men rådgivere må sikre tilliden.

Den et år gamle børs for mindre og mellemstore virksomheder, First North, er blevet udsat for hård kritik på det seneste. Blandt andet fra Dansk Aktionærforening, der mener, at den nye børs kun indeholder ekstremt risikofyldte papirer - nærmest lotterisedler.

Kritikken er så kraftig, at flere af de ti selskaber på First North overvejer at lade sig notere andre steder.

Der er ingen tvivl om, at det er risikabelt at investere sin pensionsopsparing i papirer på First North. Ingen har fra starten hævdet andet. Tværtimod handlede etableringen af First North om at sikre et børsmarked for vækstfirmaer med kapitalbehov.

Af samme grund er oplysningskrav og rapporteringsforpligtelser lempet i forhold til en notering på omx - i gamle dage kaldet "Københavns Fondsbørs".

I flere andre lande har man et marked, der svarer til First North. Ligesom i Danmark er det mest populært hos private investorer.

Men de ved også eller burde vide hvad de går ind til. Vi har at gøre med usikre vækstaktier, og de må i enhver portefølge suppleres af sikre investeringer.

Det må i første række være op til virksomhederne på First North selv at gøre den udbredte skepsis til skamme. Det kan de bedst gøre ved at levere gode resultater.

På den anden side bør First North selvsagt ikke udvikle til en landhandel af så broget en karakter, at tilliden lider et knæk.

Især de tilknyttede rådgivere, der står inde for selskaberne ved børs-indtroduktionen, må træde i karakter og sikre sig, at en børsnotering er i orden.

De skal løbende følge op og meddele sig til offentligheden, hvis de føler, at virksomheder svigter det grundlag, de blev noteret på. Steno

.