Firmaets mand i spidsen for Walmart

Supermarkedsgiganten Walmart får ny direktør efter en sag om bestikkelse i Mexico. Men det betyder næppe nye tider. Doug McMillon har efter 22 år i Walmart taget turen fra flaskedreng til topchef.

I dag er Doug McMillion topchef for det ene af Walmarts tre forretningsben, Wallmart International. Tidligere har han stået i spidsen for et andet forretningsben, Sam's Club. Men det hele begyndte i 1984 med en sommeransættelse, der bedst kan beskrives som et dansk flaskedrengsjob. Fold sammen
Læs mere

Han er yngre og uplettet, men nogen revolution vil Doug McMillon ikke gennemføre i Walmart.Det er forventningen på det amerikanske marked, efter at supermarkedskæden mandag overraskende offentliggjorde, at den 47-årige McMillon skal stå i spidsen for selskabet efter den 63-årige topchef Mike Duke. Skiftet sker officielt 1. februar 2014, og Mike Duke vil blive i Walmart som bestyrelsesformand i et år og rådgive McMillon.

Chefskiftet kommer i kølvandet på en større bestikkelsesskandale for Walmart. Selskabet har således måtte sande, at bestikkelse er skidt, og at det kun bliver værre, når man systematisk forsøger at skjule det. I foråret 2012 afslørede avisen New York Times, hvordan chefer i Walmarts mexicanske forretning havde bestukket lokale myndigheder i stor stil for at fremme byggegodkendelser. Ifølge New York Times var der tale om flere hundrede opsigtsvækkende betalinger, som fandt sted i 2005. Endnu mere opsigtsvækkende var det, at Walmart undersøgte sagen, men efterfølgende lagde lå på den interne efterforskning.

I første omgang nægtede Walmarts topchef Mike Duke at kende til sagen, men siden har de amerikanske myndigheder offentliggjort e-mails, som umiddelbart viser, at Mike Duke blev orienteret så tidligt som i 2005. Sagen er fortsat under efterforskning, og midt i den ballade overtager Doug McMillon nu topchefposten.

Selv om Walmart får en ny mand i spidsen, vil selskabet dog næppe foretage de store revolutioner i forretningskonceptet.

»Han er en Walmart-fyr fra Arkansas, så jeg vil blive meget chokeret over at se dramatiske ændringer i den måde, selskabet bliver kørt på,« siger analytikeren Faye Landes fra Cowen & Co. til USA Today og tilføjer:

»Han kommer ikke til at ændre noget helt vildt.«

Og det er netop opgaven, må man forstå på en række amerikanske iagttagere. For Doug McMillon er vellidt af Walton-familien, og de ønsker ikke dramatiske ændringer. Walmart er i dag verdens største selskab målt på omsætning, og familien, som ejer 50 procent af Walmart, er den mest velhavende familie i verden.

I dag er Doug McMillon topchef for det ene af Walmarts tre forretningsben, Walmart International. Tidligere har han stået i spidsen for et andet forretningsben, Sam’s Club. Men det hele begyndte i 1984 med en sommeransættelse, der bedst kan beskrives som et dansk flaskedrengsjob. Siden læste McMillon en bachelor i Business Administration, og i 1990 kom han tilbage til Walmart, mens han læste sin MBA. Efter 23 år i selskabet kan han nu indtage topposten.

Walmart er blandt de største arbejdsgivere i USA med 1,3 mio. ansatte, og selskabet er kendt for skrabede arbejdsvilkår og lave lønninger. Det har udløst protester over flere omgange, og i morgen på Black Friday - dagen efter Thanksgiving og en af de helt store shoppingdage i USA - vil Walmart-medarbejdere igen demonstrere imod, hvad de kalder umenneskelige forhold i selskabet.

Både i USA og syd for grænsen møder Walmart altså udfordringer, og den mexicanske bestikkelsessag kan vise sig at blive endnu større, end hidtil antaget. Walmart har således offentliggjort, at man vil efterforske korruption på et antal udenlandske markeder »inklusive, men ikke begrænset til Brasilien, Kina og indien«.


 

Bedragerisagen dukkede op i Walmart International tre år efter, at Doug McMillon blev chef for forretningsdivisionen i 2009. Men bedrageriet fandt angiveligt sted i 2005, da den nuværende topchef Mike Duke var chef for Walmart International.

Oprydningen er i gang, og på et investormøde i oktober understregede McMillon, at Walmart i dag har en leder for anti-korruption på alle markeder, hvor selskabet er til stede. Snart er ansvaret hans, hvis supermarkedskæden ikke får bugt med bestikkelsen.