Firmabiler er benzinslugere

Folk med firmabil frådser med benzinen, og det koster erhvervslivet mere end tre milliarder kroner årligt. Et incitament til mere økonomisk kørsel kunne være at lade den ansatte slippere billigere i beskatning, jo længere bilen kører på literen.

Nu er en Mercedes-Benz SL 500 nok ikke nogen specielt benzinøkonomisk bil, men de fleste firmabilister kan spare deres virksomhed for store udgifter ved at lette lidt på speederen. <br>Arkivfoto: Jens Thaysen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk erhvervsliv kan samlet set spare 3,2 milliarder kroner, hvis de 350.000 danskere med firmabil sparer på benzinen og begynder at køre lige så langt på literen som private bilejere.

I snit kører danskerne 15 kilometer pr. liter benzin i egne biler, viser tal fra Færdselsstyrelsen. Men folk i firmabil får kun 11 kilometer ud af hver liter benzin, svarende til et ekstra forbrug på 36 procent.

Det viser en måling udarbejdet af ALD Automotive, der er Danmarks næststørste billeasingfirma, og som har 12.000 firmabiler kørende på de danske veje.

Direktør Tim Albertsen fra ALD Automotives siger, at en måde at motivere ansatte med firmabil til at køre mere forsigtigt kunne være at lade dem få en del af besparelsen, hvis benzinforbruget sænkes.

»I en række andre lande er der også politiske initiativer i gang for at reducere forbruget af brændstof i firmabiler. En mulighed herhjemme kunne være at ændre skatten, så man ikke betaler et fast beløb, men efter forbrug. Med moderne teknik er det forholdvis enkelt i dag at måle kørselsesforbruget automatisk,« siger han.

En virksomhed med 100 firmabiler, der hver kører 40.000 kilometer om året, kan spare én million kroner alene på benzinen, hvis de ansatte kører 30 procent længere på literen.

Dertil kommer, at forsigtig kørsel slider mindre på bilen. Endelig får miljøet det bedre.

»Og flere undersøgelser viser, at mere forsigtig og glidende kørsel kan gøres på kortere tid, end hvis man kører mere vildt,« siger Tim Albertsen.