Fire skarpe til Rasmus Jarlov: Lad være med at overdramatisere hvidvask-rapport

Erhvervsministeren Rasmus Jarlov (K) står fast på frikendelsen af det danske finanstilsyn for lovbrud i hvidvasksagen, og han afviser, at Danmark har påvirket afgørelsen i det europæiske banktilsyn.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov )K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Der er ikke sket brud på de internationale regler for banktilsyn, og det ændrer den oprindelige, interne rapport fra embedsmændene i den europæiske bankmyndighed, EBA, ikke på, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Har du dermed ro i sindet i denne sag?

»Forløbet er jo utilfredsstillende og det er utilfredsstillende, at sagen ikke er stoppe noget før. Men man skal ikke overdramatisere det og tale om brud på EBA-regler, når et stort flertal i bestyrelsen for den europæiske bankmyndighed, EBA, ikke mener det. Det kammer over, når jeg har kunnet læse i medier, at der er konkluderet noget andet, efter et stort flertal i EBAs bestyrelse har konkluderet, at der ikke er tale om lovbrud.

Har personer fra Danmark efter din viden aktivt lavet lobby-arbejde for at få nedstemt rapport-udkastet og konklusionerne?

»Det har jeg ikke viden om, og jeg har i hvert fald ikke gjort det.«

Burde ministeriet eller Finanstilsynet ikke have oplyst mere detaljeret om forarbejdet og baggrunden for frifindelsen i april?

»Det bliver noget rod, hvis vi begynder at lække dokumenter, som EBA har valgt ikke selv at offentliggøre. Vi skal respektere deres politik for at offentliggøre dokumenter.«

Det danske finanstilsyn har fremhævet, at hvidvask-tilsynet lå hos det estiske tilsyn. Men rapport-udkastet sår tvivl om netop det argument. Hvad tænker du om det?

»Det er ikke en korrekt udlægning af tilsynets position. Både dansk og estisk tilsyn har ansvaret. Men vi har oplevet, at esterne har fralagt sig ethvert ansvar, og det har vakt undren. Jeg har selv har konkluderet, at tilsynet ikke har været tilfredsstillende. Det er ikke sådan, at jeg synes, at processen har været god og tilsynet tilstrækkeligt. Jeg har selv konkluderet, at tilsynet burde have været mere opsøgende og agressivt, og vi har givet dem redskaberne til at gøre det. Men nu diskuterer vi, om at der har været tale om lovbrud, og det har der ikke.