Finsk indvandrer stoppede svenskernes minusrenter

Selv om Stefan Ingves er chef for den svenske nationalbank, har han ikke selv noget boliglån. Han er nationalbankchefen, der har afsluttet de svenske minusrenter, men han vil ikke afvise, at de kan komme igen.

»Vi sætter renten op med 0,25 pct. til nul pct.« Sådan lød beskeden fra chefen for den svenske nationalbank, Stefan Ingves, lige før jul.  Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency/Ritzau Scanpix

Stefan Ingves er den øverste chef i den svenske pengeverden, men han er slet ikke født i Sverige. Han er derimod indvandrer fra Finland, der kort før jul gik mod strømmen og satte den svenske rente op. Mere præcist blev den svenske rente hævet fra -0,25 pct. til nul pct. Svenskerne tog dermed skridtet væk fra minusrenterne, der ellers har plaget ikke alene den svenske, mens også den europæiske økonomi i en række år.

På det private plan er der det anderledes ved Stefan Ingves, at han har boet i det samme hus i 30 år, og af en helt speciel årsag vil han slet ikke have et boliglån. Det vender vi tilbage til.

Den svenske renteforhøjelse kom 19. december, og det er symbolsk, at der ikke længere står minus foran de svenske renter. Svenskerne har haft minusrenter siden 2015. Da renten blev sat op, stillede Stefan Ingves sig til rådighed, og alle kunne chatte med ham om renteforhøjelsen på det svenske medie Dagens Industri.

I modsætning til Danmark, hvor renten bestemmes af kronekursen, kan Riksbanken selv bestemme, hvordan pengepolitikken skal doseres. Begrundelsen for renteforhøjelsen var, at inflationen i Sverige nærmer sig to pct.

Stefan Ingves bliver i chatten blandt andet spurgt, om han igen kan forestille sig negative renter i Sverige i tilfælde af en lavkonjunktur.

»Ja, hvis udsigterne forværres, må vi justere pengepolitikken, og så kan både negative renter og andre foranstaltninger være relevante. Dette gælder især i en periode, hvor renten er lav i hele verden, hvilket er tilfældet i øjeblikket,« lød svaret fra Stefan Ingves.

Riksbanken har fået kritik for tidspunktet for renteforhøjelsen, fordi den svenske økonomi er på vej ned i gear. Det erkendte Stefan Ingves også.

»Ja, vi ser en afmatning fra et stærkt niveau, og vi ser ikke nogen recession foran os hverken globalt eller i Sverige. Inflationen vil være tæt på vores mål på to procent, og nul procent er stadig en meget lav rente,« lød svaret fra Stefan Ingves.

Skrækscenariet med høj rente

Stefan Ingves blev chef for den svenske centralbank tilbage i 2006. Det var for en periode på seks år. Den periode er to gange blevet forlænget, og det er meningen, at han skal være på posten til 2022. Han har en årsløn på 2,9 mio. svenske kroner, hvilket svarer til lige over to mio. danske kroner.

Lønnen har flere gange været i fokus i de svenske medier, fordi han er blandt de bedst lønnede i de svenske myndigheder. Det skal vel at mærke kombineres med, at Stefan Ingves ikke har noget boliglån. Han bor i dag i et rækkehus på 128 kvm nord for Stockholm. Der har han boet i tre årtier. Huset kostede 450.000 svenske kroner, da det blev købt.

Chef for den svenske centralbank, Stefan Ingves.

»Har man først prøvet at låne til 19 pct., vil man aldrig låne mere.«


Han har selv forklaret til de svenske medier, at han ikke har behov for at bo i noget stort hus, og så er der lige problemet med boliglånet. Det går tilbage til, at Stefan Ingves kommer fra Finland, og da han kom til Sverige, kunne han derfor kun få et lån til 19 pct. i rente.

»Det er ganske længe siden. Men man må forstå, at jeg blev betragtet som en indvandrer, når jeg skulle etablere mig på boligmarkedet, og derfor skulle jeg låne til 19 pct. Sådan var kreditlovgivningen på den tid. Har man først prøvet at låne til 19 pct., vil man aldrig låne mere,« sagde Stefan Ingves tilbage i slutningen af 2017 til svenske Dagens Nyheter ifølge det svenske erhvervsmedie Veckans Affärer.

Den høje rente blev beskrevet som skrækscenariet, som chefen for Riksbanken aldrig glemmer. Det manglende boliglån gør, at Stefan Ingves er en undtagelse blandt indbyggerne i Stockholm, der har den højeste gæld i Sverige.

Stefan Ingves har tidligere sagt, at den høje gæld kunne ende i en slem forskrækkelse for mange svenskere. Han gør selv, hvad han kan for ikke at bidrage til gældsstatistikkerne i det svenske.

»I forhold til andre sparer jeg ganske meget op. Et mål i livet for mig har været ikke at have nogen gæld. Der findes andre verdener end den med minusrenter,« sagde Stefan Ingves tidligere i et interview i Dagens Nyheter.