Finner på virksomhedsjagt i Danmark

Udenlandske investeringsfonde har for alvor fået øjnene op for Danmark. Selv om den finske fond Nordic Mezzanine Ltd. i første omgang tabte penge på Jamo er appetitten fortsat stor på danske selskaber.

Læs mere
Fold sammen
Danmark er blevet et slaraffenland for store, internationale investeringsfonde, der køber virksomheder op.

Flere og flere milliarder bliver afsat til opkøb af virksomheder i Danmark. Både mellemstore og større virksomheder står på ønskelisten.

Den finske investeringsfond Nordic Mezzanine Ltd. har ellers måttet lide et større tab i forbindelse med rekonstruktionen af højttalerfabrikken Jamo i Glyngøre. Men det har ikke afskrækket Nordic Mezzanine.

Ikke bare kommer finnerne med en frisk pose penge og bliver ny hovedaktionær i Jamo, Nordic Mezzanine har også kig på andre mellemstore virksomheder.

»Vi kigger meget på Danmark i øjeblikket, og vi har flere emner i kikkerten. Hvilke vil jeg selvfølgelig ikke oplyse,« siger Vesa Veikko Suurmunne, der er chef i Nordic Mezzanine med domicil i Helsinki.

»Erhvervsstrukturen i Danmark gør, at der er en række interessante virksomheder i gruppen af mellemstore selskaber. Derudover kigger vi på såkaldte spin-off muligheder (hvor fonden køber en division i en større koncern ud, red.).«

To investeringsfonde
Nordic Mezzanine var med i milliardhandelen med Roskilde-virksomheden Nycomed, som fik nye ejere.

»Det var en meget succesfuld investering,« siger Vesa Suurmunne. Nordic Mezzanine administrerer to investeringsfonde med samlede kapitaltilsagn på op mod 2,5 mia. kr.

Også den meget større finske CapMan private equity-fond, der administrerer 14 mia. kr., har det seneste år øget fokus på Danmark, og har øremærket 1,5 mia. kr. til virksomhedsopkøb i Danmark.

Der sættes til stadighed nye kapitalfonde op, som har som mål at købe virksomheder op, eje dem i tre til fem år, og så sælge dem videre med en stor fortjeneste. Som oftest til det dobbelte.

En af de nye er den danske Atrium Partners, Hellerup, som i denne tid forsøger at rejse en mia. kr. til virksomhedsopkøb.

Men også investeringsfonde, som har været med i mange år, får fortsat store nyindskud fra investorer. Det er blandt andet Industri Kapital, EQT, Nordic Capital, Axcel, Polaris m.v.

Kravet fra investorerne til disse fonde kræver et årligt afkast på 20 til 30 procent.

Kommer til at fylde meget
Advizer, der rådgiver om virksomhedshandler, forventer en bølge af generationsskifter over de kommende år.

Partner Ole Hauskov har tidligere sagt, at private equity-fondene netop i denne tid rejser ny kapital som aldrig før til finansiering af generationsskifter og virksomhedshandler.

»Private equity kommer utvivlsomt til at fylde meget mere fremover,« lød det fra Ole Hauskov.

Virksomhedsmæglere, investment banker og andre rådgiver, som Berlingske Tidende har talt, med siger samstemmende, at stabiliteten på aktiemarkedet betyder, at der vil komme en række virksomhedshandler i andet halvår 2004.

Ligesom meget tyder på, at en eller to virksomheder i løbet af de næste måneder offentliggør konkrete planer om børsnotering.