Finlands finansprovo strammer sit greb om Topdanmark

Den finske finanskoncern Sampo ejer nu 33 pct. af forsikringsselskabet Topdanmark og er forpligtet til at afgive købstilbud til de resterende aktionærer.

En af de mest farverige personer i den nordiske finansverden, Björn Wahlroos, rykker endnu tættere ind på ­livet af Danmarks næststørste forsikringsselskab, Topdanmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest farverige personer i den nordiske finansverden, Björn Wahlroos, rykker endnu tættere ind på ­livet af Danmarks næststørste forsikringsselskab, Topdanmark.

Den nordiske finansgigant Sampo, der har Wahlroos som medejer og bestyrelsesformand, har været på indkøbstur og ejer nu over 33 procent af Topdanmark. Så stor en ejerandel udløser pligt til at tilbyde de øvrige aktionærer at blive købt ud. Men noget tyder på, at Sampo ikke er reelt interesseret i at overtage resten af Topdanmark, da tilbuddet kun lyder på den gældende kurs og dermed ikke indeholder en præmie til de øvrige aktionærer.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen vurderer, at Sampos bud på Topdanmark sker mere af pligt end af håbet om at købe flere ­aktier. Det skyldes efter hans mening, at Topdanmark allerede nu driver sin forretning godt med fokus udelukkende på dansk skade- og livsforsikring. Desuden udbetales stort set ­hele overskuddet til aktionærerne.

Tårnhøj forrentning

Over de seneste år er egenkapitalen forrentet tårnhøjt, mellem 20 og 30 procent, og de øvrige investorer vil få svært ved at få forrentet deres penge andre steder med samme risiko.

»Skal de sælge, skal det ske til en betydelig merpris. Det er der ikke tale om,« påpeger Per Hansen.

Steffen Heegaard, kommunikations- og IR-direktør i Topdanmark, forventer da heller ikke ændringer på baggrund af Sampos opkøb.

»Vi ser opkøbstilbuddet som en teknikalitet. Sampo har haft flertal på de seneste fire generalforsamlinger, og om ejerandelen er ­lige under eller lige over en tredjedel, kommer nok ikke til at gøre en forskel,« siger han.

Sampo skriver da også i en meddelelse, at det obligatoriske købstilbud ikke forventes at forøge Sampos ejerandel i Topdanmark ­væsentligt.

Sampo ejer i forvejen Nordens største forsikringsselskab, If, og er største aktionær i Nordens største bank, Nordea. Björn Wahlroos har tidligere givet udtryk for, at selskabet ønskede at øge sin andel af Topdanmark – men at ­aktiekursen var for høj.

Bramfri tone

Netop If har hidtil været den formelle ejer af Sampokoncernens Topdanmark-aktier. Nu er aktierne fra If samt yderligere 200.000 aktier købt af Sampo, så den samlede ejerandel er nået op på 33,34 procent.

Sampo har med sin aktiepost gennem længere tid haft den reelle magt i det danske selskab, fordi Topdanmarks øvrige aktier er fordelt ud på en masse mindre aktionærer. Dermed har Sampo gennem flere år haft over 50 procent af stemmerne på generalforsamlingerne, og har blandt andet fået valgt svenske Torbjörn Magnusson som næstformand i Topdanmark-bestyrelsen. Han er samtidig adm. direktør i If Forsikring, der reelt kan betragtes som en konkurrent til Topdanmark.

Wahlroos er kendt for sin meget bramfrie tone i den økonomiske og finansielle verden. Da han gæstede Danmark for godt et år siden, sagde han, at 80 procent af alle er idioter, når det handler om penge. Og at det var finanssektorens opgave at flytte penge fra de 80 procent til de resterende 20 procent, der har forstand på pengesager.