Finland skal diskutere exit fra eurozonen

Finske politikere skal til foråret debattere en såkaldt 'Fixit' fra eurozonen i det finske parlament, hvor en ny euroafstemning kan komme på dagsordenen.

Foto: MAURITZ ANTIN.
Læs mere
Fold sammen

En udmeldelse af eurozonen bliver sandsynligvis ikke slutresultatet, men debatten sætter en streg under finnernes generelle utilfredshed med landets økonomiske tilstand.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Debatten vil være den første af sin art i den 19 lande store eurozone, hvor Finland i øjeblikket er den økonomi, der præsterer dårligst. De tusind søers land har oplevet økonomisk tilbagegang i tre lange år, og der bliver især kigget misundeligt på nabolandet Sverige, der lige som Danmark sidder uden for eurozonen. Den svenske økonomi er siden 2008 vokset med 8 pct., mens den finske er faldet med 6 pct. i samme periode.

Flere professorer og parlamentsmedlemmer har den senere tid advokeret for fordelene ved at kunne føre sin egen penge- og valutapolitik, der kan øge den finske konkurrenceevne, hvis man beslutter at stå uden for eurozonen ligesom Sverige har gjort.

Fra officielt hold er Finland stadig fuldt engageret i eurosamarbejdet, og 64 pct. af befolkningen støtter da også ifølge tal fra euromonitor den fælles valuta.