Finanstilsynet får støtte fra uventet side

Efter en onsdag hvor Finanstilsynet blev kritiseret for at blande sig for meget i Danske Banks valg af direktør, får den offentlige institution støtte fra erhvervsmand og tidligere bankdirektør, Lars Seier Christensen.

Lars Seier Christensen mener, Danske Bank bærer ansvaret for, at deres førstevalg til topchefposten i banken ikke fik Finanstilsynets opbakning. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Det er ikke utænkeligt, at et par liberale hager blev grebet af tyngdekraften, da Lars Seier Christensens seneste opslag dukkede op på Facebook torsdag formiddag.

Her udtrykker erhvervsmanden støtte til Finanstilsynets beslutning om at gribe ind mod Danske Banks bestyrelses valg af ny topchef.

»I min optik gjorde banken (Danske Bank, red.) det forkerte og tvang således Tilsynet til at gribe ind, givetvis meget mod deres ønske,« lyder det fra Seier Christensen på Facebook.

Flere andre har imidlertid stillet spørgsmålstegn ved, om det var for voldsomt et indgreb af en statslig institution som Finanstilsynet at afvise Danske Banks bestyrelses kandidat til direktørposten, Jacob Aarup-Andersen, som kommer fra bankens egne rækker.

Blandt andre sagde professor i ledelse ved Aalborg Universitet, Anders Drejer, at Danske Bank var blevet frataget retten til at lede og fordele arbejdet i egen virksomhed.

»Det er et meget vidtrækkende skridt. Det næste bliver vel, at Finanstilsynet forlanger, at man har en repræsentant i alle bankers bestyrelser,« sagde professoren.

Også forhenværende minister Søren Pind, var onsdag hurtig til at kritisere Finanstilsynets vurdering på Twitter. Her gav Pind samtidig erhvervsminister Rasmus Jarlov, som er øverste ansvarlige for tilsynet, en bredside med på vejen:

»Held og lykke med at have bragt Enhedslistens drøm om statsbanken et skridt nærmere,« tweetede Søren med henvisning til Finanstilsynets beslutning.

Seier: Ingen socialistiske tilbøjeligheder

Det er muligvis første gang, at Lars Seier Christensen støtter en beslutning om et indgreb fra en offentlig institution, der af nogle ses som at have bragt en våd venstreorienteret drøm nærmere.

Den ærkeliberale erhvervsmand er kendt for altid at stå klar med en kritik af statens størrelse og rolle i diverse områder, som den ifølge ham bør holde sig langt væk fra – hvad enten det gælder opkrævning af afgifter eller forbud mod påklædning.

Men hvad angår beslutningen om Jacob Aarup-Andersen, mener erhvervsmanden altså, at det er Danske Bank, der bærer ansvaret for den måde, sagen har udspillet sig på.

»Uden at kende manden personligt er jeg ikke i tvivl om, at Jacob Aarup er knalddygtig, og det er ærgerligt, at han skal gennemgå dette. På den anden side burde han aldrig have været indstillet til jobbet. Danske Bank har i den grad brug for en erfaren bankmand udefra, hvor man signalerer – og leverer – masser af international erfaring, uafhængighed og fuld oprydning,« skriver Lars Seier Christensen i sit Facebook-opslag.

Han mener dermed, at Danske Bank satte Finanstilsynet i en kattepine.

»De (Finanstilsynet, red.) har ikke en historik for at blande sig i den slags beslutninger og burde helst heller ikke have behov for at gøre det, men er sandsynligvis enige i ovenstående indlysende betragtninger,« skriver Lars Seier og konkluderer, at Danske Bank ikke gav Finanstilsynet noget valg.

Lars Seier Christensen har ikke ønsket at stille op til et interview, før der kommer mere klarhed i sagen.

Til hvad der må være en lettelse for hans liberale følgerskare, afviser han dog, at Facebook-opslaget er et udtryk for socialistiske tilbøjeligheder.