Finanspolitisk afgrund truer stadig USA

Ben Bernankes offensiv torsdag var muligvis ekstra kraftig for at tage forskud på den såkaldte finansielle afgrund, som økonomien møder til nytår - samtidig med at Washington er handlingslammet.

Heftig aktivitet på¨børsen i New York under centralbankchef Ben Bernankes tale torsdag aften dansk tid. Han kan have skruet bissen ekstra på, fordi endnu en kæmpe finanspolitisk udfordring rykker nærmere. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er glæde på de finansielle markeder fredag. Den amerikanske centralbank Federal Reserve indfriede torsdag aften forventningerne og lidt til med sine tiltag for at sætte fut under amerikansk økonomi.

Og måske var der tale om, at centralbankchef Ben Bernanke tog sagen i egen hånd frem mod en af den amerikanske finanspolitiks største udfordringer, som nærmer sig hastigt. Til nytår udløber nemlig de skattelettelser, som blev indført at præsident George W. Bush, samtidig med, at de offentlige budgetter beskæres.

"Det trækker omkring fire procent vækst ud af økonomien. Med en vækst på to procent er det et ret bekymrende scenarie," siger Anders Svendsen, chefanalytiker i Nordea.


Begivenheden har i daglig tale fået navnet "the fiscal cliff" - den finanspolitiske afgrund, og amerikanerne møder den midt mellem præsidentvalget, som afholdes 6. november, og indsættelsen af enten Barack Obama eller Mitt Romney 20. januar,

"Det er midt i lame duck-perioden, at der skal gøres noget, og det gør ikke udfordringen mindre. Der er en reel risiko for, at det bliver løst i sidste sekund," siger Anders Svendsen som understreger, at tiltroen til de amerikanske politikeres handlekraft fik et knæk, da grænsen for, hvor meget USA må låne, skulle hæves i august 2011.

"Da gældsloftet skulle løftes sidste år, troede alle på, at politikerne nok skulle nå frem til en løsning, men det lykkedes først i sidste sekund, da problemerne allerede havde sat deres spor i markederne. Det betyder, at man denne gang er mindre tilbøjelige til at tro på, at politikerne nok skal gøre det rigtige," siger Anders Svendsen.

Med Washington i valgkamphumør kan Ben Bernanke derfor have følt det nødvendigt at skrue bissen på.

"Bernanke er helt sikker på, at der ikke bliver gjort noget for at nedbringe de her risici, og derfor ville det være dårlig timing ikke at gøre noget. Den igangværende valgkamp midt i de største finanspolitiske udfordringer i mands minde har gjort ham ekstra aggressiv," siger Anders Svendsen, og tilføjer, at amerikanerne faktisk også står over for at skulle hæve gældsloftet igen først i 2013.

Anders Svendsen er ikke nervøs for, at Ben Bernanke skal løbe tør for ammunition mod nye økonomiske udfordringer. I modsætning til de to foregående obligationsopkøbsprogrammer har Fed nemlig ikke sat nogen udløbsdato på denne omgang af tiltag.

"Det er faktisk ret smart, at de har gjort det fleksibelt, for i det øjeblik, der sker nogle negative ting, vil Fed kunne fortsætte i rigtig lang tid, og det vil i sig selv være understøttende for markedet," siger Anders Svendsen.

Federal Reserve annoncerede torsdag aften dansk tid, at man vil opkøbe obligationer for 40 milliarder dollar hver måned, indtil udsigten på arbejdsmarkedet er væsentligt forbedret. Samtidig gives der en garanti for, at de korte renter holdes nede i hvert indtil midten af 2015. Endelig annoncerede Ben Bernanke, at der er mere på vej, hvis tiltagene ikke virker.

"Med de formuleringer, de er ude med i går, siger de klart, at skulle det ikke være nok, så kommer der mere. De holder alle muligheder åbne, og lægger vægt på, at de har mere at komme med, hvis økonomien ikke kommer op i gear. Riskoen fiscal cliff er der altså stadigvæk, men det her fjerner lidt af frygten," siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank, som understreger, at markederne ser ud til at have forstået beskeden og forudser aktiestigninger frem mod nytår.