Finansministre taler uden filter

I skyggen af den økonomiske nedtur fejrede de europæiske finansministre i går formiddag euroens smertefrie introduktion ved i fællesskab og for åbent fjernsynskamera at fastslå, at borgerne i Europa nu vil have mere Europa.

BRUXELLES

For de fleste af de forsamlede finansministre er den efterhånden tilbagevendende forestilling selvfølgelig mest parade og præfabrikerede talepapirer uden snert af reel forhandling. Men traditionen og forsøget fortsætter alligevel ufortrødent med de TV-transmitterede debatter fra mødelokalet i den monumentale ministerrådsbygning Justus Lipsius, og det hver gang et nyt medlemsland overtager formandskabet for Den Europæiske Union og sætter sig til rette for bordenden i Bruxelles.

»Den økonomiske situation er meget mere stabil end under tidligere kriser,« siger den spanske finansminister Rodrigo de Rato med blåt slips opmuntrende i sin indledning under gårsdagens tilbagevendende seance på storskærmen.

»Der er tillid til den europæiske økonomi, men den skal stadig være troværdig. Foreløbig har vi alle reageret ensartet ved ikke at sprøjte offentlige penge ind i økonomien.«

Som formandsland de næste seks måneder vil Spanien og Rodrigo de Rato først og fremmest forsøge at puste en slags liv i den såkaldte Lissabon-proces, der er en forkromet EU-plan om i løbet af ti år at gøre Europa til verdens førende økonomi baseret på ny teknologi og viden. Den storstilede plan blev højtideligt vedtaget af EUs stats- og regeringschefer på et topmøde i den portugisiske hovedstad for snart to år siden, men siden dengang er der ikke sket så forfærdelig meget.

»Målsætningen er stadig realistisk, men vi skal have vedtaget reformer,« messer den spanske finansminister bl.a., mens en tjener går rundt og skænker kaffe i de brune mokkakopper: »Borgerne ønsker mere Europa og større integration - det viser euroen. Borgerne ønsker harmonisering på det økonomiske område.«

Hvilket i de europæiske regeringers verden hovedsageligt handler om liberalisering af de finansielle markeder og sektorer som energi og transport. Men også områder som skat og arbejdsmarked og social sikring står på listen over mulige harmoniseringer, der kan føre til målet om fuld beskæftigelse i Europa senest i 2010.

»Euroen har klart styrket behovet for investeringer over grænserne,« siger EU-kommissær Pedro Solbes. »Men alligevel må vi konstatere, at de økonomiske strukturer ikke er på plads.«

Invitation

Den franske finansminister Laurent Fabius mener ikke, at de behøver at spilde så frygtelig meget tid på euroen, for »det gik jo rigtig, rigtig godt,« sidder han og siger. Alligevel benytter han selv lejligheden til at henvende sig direkte til de tre medlemslande, der stadig står uden for.

»Det ville være godt, hvids det kunne lykkes at få Sverige, Danmark og Storbritannien med,« forklarer Laurent Fabius.

Noget konkret svar eller respons får han nu aldrig, selv om især den svenske finansminister Bosse Ringholm forsøger. »Der er ingen tvivl om, euroen har stor betydning for det svenske folk,« siger han således. »Der er nu flertal for deltagelse i den svenske befolkning.«

Danmarks finansminister Thor Pedersen (V) derimod holder sig til høfligt til at gratulere de andre med deres nye sedler og mønter - for bagefter at minde om de nærmere principper bag den danske valutakurs.

»Jeg vil gerne sige til lykke,« erklærer Thor Pedersen over for sine nye kolleger i Europa. »Euroen er en succes. Det har betydning for os alle, hvad enten vi er med eller ej. Det føler vi i Danmark, hvor vi fører fastkurspolitik.«

Som alle andre taler også den danske finansminister om at »sætte mere skub i processen« med liberaliseringer og øget markedsadgang internt i EU, og han tager sig undervejs også tid til de mere ideologisk markeringer.

»Velstand i fremtidens Europa afhænger af vores indstats, når det gælder om at få flere i arbejde. Den danske regering er fast besluttet på at skabe råderum, der kan lette skatten på arbejde,« argumenterer han.

Få, som nu for eksempel den finske finansminister Sauli Niinistö, er ikke kun til de europæiske lovprisninger og store ord, men også til en slags selvransagelse.

»Den økonomiske situation ændrer sig hurtigt og er svær at forudse. Vi må indrømme, at vi har været for optimistiske tidligere. Vi har for ofte sagt, hvad vi bør gøre, mens det har været småt med resultater,« forklarer han forsamlingen.

»Tak til alle, der tog ordet,« siger den spanske finansminister Rodrigo de Rato til sidst. »Den åbne debat er hermed afsluttet, så nu skal vil lige have slukket for kameraerne.«