Finansminister anfægter fagforeningers opgørelse

Regeringen bruger mere en Nyrup-regeringen brugte på det offentlige. Finansminister siger, at man har brugt fem milliarder mere om året end tidligere.

BUPL, FOA og Danmarks Lærerforeningen kommer nu med deres bud på, hvad der skal med i regeringens kvalitetsreform og 2015-plan, der udstikker den økonomiske kurs de kommende år. Skattestoppet skal ophæves, serviceudgifterne skal som minimum følge den generelle velstands- og befolkningsudvikling, og der skal være penge til alle velfærdsområder.

Forbundene mener også, at den offentlige service år for år bør udgøre en uændret eller højere del af bruttonationalproduktet, BNP. Skulle velfærden have udgjort samme del af BNP i 2007 som i 2001, hvor regeringen kom til, mangler der 7,5 milliarder kroner i år, mener forbundene.

Men finansminister Thor Pedersen (V) mener ikke, at det regnestykke holder.

- Tager vi udgangspunkt i 2001 og bruger den samme andel af BNP til offentligt forbrug, som man gjorde dengang, så er sandheden, at vi bruger 30 milliarder kroner mere i årene efter, end vi ellers ville have gjort, siger Thor Pedersen til Ritzau.

/ritzau/