Finansmarkederne ryster ikke på hånden over Trump-trussel

Donald Trump ville ved nattens debat ikke afvise, at han ville underkende valgresultatet, såfremt han taber til Hillary Clinton til november. Den potentielt farlige udmelding tager markederne med rolig hånd.

Foto: POOL

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump satte natten til torsdag et større spørgsmålstegn ved, om han vil respektere den demokratiske proces i USA.

Et hidtil uset standpunkt for en præsidentkandidat og et, der kan tolkes som en opfordring til revolution i verdens største økonomi, hvis præsidentvalget ikke går Trumps vej i starten af november.

»Jeg vil se på det, når tiden kommer. Jeg holder jer i spænding,« sagde Donald Trump på spørgsmålet om, hvorvidt han vil respektere resultatet af præsidentvalget.

Trods udmeldingen tager finansmarkederne debatten med ro. Aktiekurserne stiger moderat Europa over, og indikationerne for det amerikanske aktiemarked tyder også på en positiv start.

»Der har ikke været den store reaktion på finansmarkederne, fordi sandsynligheden for, at Trump vinder, er meget lille. Og hans udmelding om muligvis ikke at ville respektere valget er ikke støttet af det republikanske parti,« siger seniorøkonom med fokus på USA ved Danske Bank Mikael Milhøj.

Trump er da også langt bagefter i meningsmålingerne. USA har et valgmandssystem, og de stater, Trump skal vinde for at få præsidentposten, læner næsten alle mod modparten Hillary Clinton.

Mikael Milhøj venter heller ikke, at Trumps udmelding vil medføre så stor social og politisk uro, at det rykker ved den amerikanske økonomi.

»Alt andet lige er social uro i stort omfang negativt for økonomien. Men det er ikke noget, jeg forventer, vi vil se i bare tilnærmelsesvis samme grad, som man kan se det i mindre udviklede og mindre demokratiske samfund«

»Så det er jeg ikke så bekymret for set i et økonomisk perspektiv. Selv hvis Donald Trump taber og siger, at det ikke er gået ordentligt til, så er der ingen i hans parti, der støtter den linje,« siger Mikael Milhøj.