Finansiel vagthund med rød alarm for kinesisk bankkrise

Kina optager mere og mere gæld, og kan stå over for en fuldbyrdet bankkrise. Det advarer den finansielle vagthund The Bank for International Settlement (BIS) om i en ny rapport, som viser, at forskellen på gæld over for bruttonationalproduktet, BNP, i Kina er på sit højeste nogensinde.

Beijing, Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Forskellen på gæld over for BNP, det såkaldte "credit to GDP gap", er nu nået over 30 og er derved tre gange højere, end hvad man udløser en advarsel. Tallet, der er udviklet af den amerikanske økonom Hyman Minsky, har tidligere vist sig at være en god indikator for bankrisici, selv om det tit tager længere end forventet at materialisere sig i en krise.

Udestående lån i den kinesiske økonomi er nu på 28.000 mia. dollar, hvilket er ligesom meget som i de kommercielle banksystemer i Japan og USA tilsammen. Tallene er så store, skriver BIS, så der kunne komme et globalt chok, hvis Kina nogensinde mister kontrollen med gælden. Virksomhedsgæld er alene på 171 pct. af BNP, og det er primært det, der kan holde økonomer og myndigheder vågne om natten.

I det nuværende rentemiljø er bekymringen fra BIS, at bankerne, hvis de begynder at lugte frygt i stedet for som før set at kunne absorbere uventede chok, i stedet er med til at underbygge dem.