Finansfolk forgyldes efter vækst

Årets bonusudbetalinger i New Yorks finansverden stiger med en femtedel.

Til trods for vintersæsonen er de lyse dage tilbage på Wall Street, hvor juletid traditionelt også er bonustid. Og efter et par meget magre år ser bonusudbetalingerne ud til at være på vej tilbage op i uvirkelighedens verden.

En række af New Yorks store investeringsbanker regner med at øge bonusudbetalingerne med mellem 15 og 25 procent i år i forhold til sidste år. Og da bonuser i enkelte tilfælde kan udgøre 90 procent eller mere af lønnen, er effekten dramatisk.

Næsten alle får en eller anden form for bonus, der imidlertid er stærkt afhængig af (chefens vurdering af) kvaliteten af ens arbejde. Mens nogle må »nøjes« med en ekstra månedsløn eller to, kan de virkelige high-flyers, der enten er topdirektører eller tjener rigtigt mange penge til banken, få en pakke med ti millioner dollar eller mere stukket under juletræet.

Årets absolutte topscorer ser ud til at blive Goldman Sachs-direktør Henry Paulson, der har udsigt til en bonus på 29,2 mio. dollar. Der er dog den lille hage, at det hele er i aktier og ikke i kontanter, som ellers er normen. Til gengæld var hans faste årsløn nærmest usynlige 800.000 dollar. Lehman Brothers' direktør Richard Fuld får stukket 15 millioner ekstra ned i julestrømpen og rammer dermed en årsløn på 25 mio. dollar.

De stigende bonuser hænger tæt sammen med, at markedet for børsintroduktioner omsider er vågnet efter at have ligget i dvale siden 2000. De vil også have en gavnlig effekt på byen New Yorks økonomi, der stiger og falder i takt med bonusudbetalingerne på Wall Street.