FIH-ejer har planer om stort opkøb i England

Islandske opkøbsvikinger blotlægger store planer om opkøb i Storbritannien. 11 milliarder kroner brænder i lommen på ledelsen i Kaupthing Bank.

De islandske vikinger har knap nok fordøjet købet af den danske erhvervsbank FIH, inden nye navne sættes på listen over emner med mulige opkøb.

Selv om den islandske Kaupthing Bank tidligere på året spenderede lidt over syv milliarder kroner på købet af FIH, er der fortsat cirka 11 milliarder kroner, der brænder i bankchefernes lommer. 11 milliarder kroner er omtrent det beløb, som banken kan bruge på opkøb her og nu, bekræfter den arbejdende bestyrelsesformand Sigurdur Einarsson.

»De køb, som vi har gjort i de sidste mange år, har det til fælles, at de har øget vores shareholder value. De har været med til at vedligeholde og øge bankens profitabilitet, og samme krav har vi til mulige fremtidige køb,« siger Sigurdur Einarsson.

Klassisk bank
Sigurdur Einarsson peger på, at Kaupthing Bank ønsker at være en merchant bank i den angelsaksiske forstand.

Det indebærer blandt andet, at banken investerer og tager risici sammen med kunderne.

Men strategien skal ikke betragtes som en begrænsning, understreger topchefen.

»Det betyder ikke, at vi ikke er interesseret i mere traditionel bankvirksomhed,« siger Sigurdur Einarsson.

Kaupthing Bank har allerede en pæn bid af en klassisk engelsk investeringsbank. De islandske vikinger ejer således en femtedel af Singer & Friedlander, men da både Kaupthing Bank og Singer & Friedlander er børsnoteret, vil Sigurdur Einarsson ikke løfte sløret for, om der er planer om at overtage den engelske bank 100 procent. Kaupthing Banks arbejdende bestyrelsesformand har privat adresse i London og leder altså den islandske bank herfra. Der er allerede ansat en stab på cirka 30 mand i Europas finanscentrum.

De vækstsultne islændinge har ikke bare taget danskerne med storm i den seneste tid med opkøb af FIH og Magasin. Islandske interesser har også på det seneste købt op i den svenske investeringsbank Carnegie, der har kontor i København og er handelsberettiget på den danske børs.

Kaupthing Bank har har tætte forbindelser til Jon Asgeir Johannesson, som netop har købt Magasin i København. Banken ejer stadig over ti procent af Johannessons Baugur Group.

Personligt ejer Sigurdur Einarsson på grund af lukrative optionsordninger aktier i Kaupthing Bank for den nette sum af 100 millioner kroner, viser udskrifter fra aktiebogen på den islandske børs.eve@berlingske.dk

omi@berlingske.dk

.