FIFA-skandale er en bombe under Qatars økonomi

Investorerne flygtede ud af Qatars aktiemarked på nyheden om FIFA-præsident Sepp Blatters afgang. En aflysning af verdensmesterskaberne i fodbold i 2022 kan ramme landets økonomi hårdt.

Foto: MOHAMMED DABBOUS

Aktierne faldt brat, da børsen i olie- og ørkenstaten Qatar åbnede onsdag morgen.

Med et skarpt hug tabte de 3 pct. på få sekunder.

Det var investorernes første mulighed for at reagere på den foregående dags chokerende begivenheder.

På et pressemøde tirsdag eftermiddag meldte præsidenten for det internationale fodboldforbund FIFA, Sepp Blatter, sin afgang. Kun fire dage forinden havde han ellers modtaget genvalg for endnu en periode som fodboldverdenens mest magtfulde person.

Den chokerende afgang kommer samtidig med at en omfattende korruptionssag kommer tættere og tættere på FIFA's absolutte top og indtil videre trækker spor helt til Blatters nærmeste medarbejder.

Men hvorfor bekymrer pengeverdenen sig om, hvad der sker i fodboldverdenen? Fordi oliestaten efter planen skal afholde verdensmesterskaberne i fodbold i 2022.

Qatars investeringer i projektet er enorme, 200 mia. dollar svarende næsten til et helt års bruttonationalprodukt. Frygten blandt investorerne er nu, at landet vil blive frataget verdensmesterskabet, fordi netop tildelingen af rollen som værtsland kan blive et af de centrale efterforskningspunkter i FIFA-sagen. Vil det de kommende uger, måneder og år vise sig, at Qatar har bestukket sig til at få verdensmesterskaberne kan det få store økonomiske konsekvernser for landet.

 

Qatar har på forhånd ikke det, der ligner infrastruktur til at afholde turneringen, alt skal bygges fra bunden i det glohede ørkensand, hvilket er en ekstremt bekostelig affære som budgettet viser. Til gengæld vil de massive investeringer løfte landets vækst betragteligt de kommende år. Frem mod 2017 venter økonomer en årlig vækstrate på 6 pct. En tilbagerulning af fodboldinvesteringerne kan sænke dette tal.

Blatters afgang fik øjeblikkeligt et egyptisk finanshus til at nedgradere deres anbefaling af Qatar-aktier til 'undervægt', rapporterer Bloomberg News.

Aktierne i Qatar har rettet sig siden onsdagen chok. Det får nogle til at spekulere i om staten selv har foretaget støtteopkøb.

»Den gradvise genopretning i markedet antyder at en modpart er trådt til som køber,« siger Muhammed Shabbir, aktiechef i investeringsbanken Rasmala til Bloomberg News: »Det er muligt, at regeringen er gået ind for at støtte markedet.«