Fields tager kunderne fra Fisketorvet og Amager

Det nye gigantcenter Fields, der åbner i marts, vil primært kapre omsætning fra Fisketorvet og Amager. Selv om der flyttes store markedsandele, spreder Fields ikke butiksdød i sin skygge.

Shoppingcentret Fisketorvet og detailhandlen på Amager bliver de store tabere, når Danmarks nye storcenter Fields i Ørestaden åbner i begyndelsen af marts. Fisketorvet vil miste 16,5 procent af omsætningen, og den samlede detailhandel på Amager vil miste 8,5 procent.

Tallene fremgår af en analyse, som Fields har fået udarbejdet hos Institut for Centerplanlægning (ICP). I 2012 vil Fields have en årlig omsætning på 2,7 mia. kr. spår analysen. Foruden Fisketorvet og Amager er det især City 2 i Taastrup og Hundige Storcenter, der vil miste omsætning til den nye gigantcenter, der har 65.000 butikskvadratmeter, svarende til omkring 20 typiske Føtex-butikker. Men selv om Fields kaprer milliardomsætning fra de øvrige butikker, vil det nye storcenter kun i begrænset omfang sprede butiksdød omkring sig. Ifølge rapporten fra ICP vil etableringen af Fields samlet koste 37 butikker livet, når man ser på hele Sjælland.

Prognosen fra ICP er fremskrivning til 2012, hvor man har lavet en prognose for udviklingen i omsætningen i de enkelte butikscentre og bymidter såvel med som uden Fields.

»Fields får yderst beskedne konsekvenser, der er ikke nogle steder, der bliver lagt øde. Effekten er fordelt på et meget stort område,« siger direktør Per Nyborg fra ICP.

Når det handler om butikslukninger, er det imidlertid i vid udstrækning et spørgsmål om, hvilken årsag døden skal have. Med etableringen af Fields vil der blive lagt yderligere pres på en række af de butikker, som i forvejen har det svært.

Mange familiedrevne butikker har ikke tilstrækkelig god økonomi til at overleve et generationskifte, lige som specialbutikkerne presses af dagligvarekædernes satsning på non-food. Uden Fields vil der i 2012 være 718 færre butikker i Storkøbenhavn, Frederiksborg og Roskilde Amt. Nu ligger Fields klar til åbning om halvanden måned, og det koster så yderligere 37 butikker livet, lyder regnestykket.

På samme måde kan man ikke tage for givet, at Fisketorvet reelt er den store taber, selv om det er her Fields henter omsætning. I prognosen har ICP regnet med at Fisketorvet vil vokse. Fields åbning vil alene betyde, at den nuværende omsætning på 1,3 mia. kr. kun bliver til 1,6 mia. kr. i 2012, mens den uden konkurrencen fra Fields ifølge analysen ville være kommet op på 1,9 mia. kr.

Centerchef Nils-Erik Winther fra Fisketorvet tager da også bebudelsen af de tabte markedsandele relativt afslappet: »Jeg kan ikke forholde mig til et regnestykke, hvor man vil sætte verden i stå og spå om, hvad der sker om otte år. Selvfølgelig får vi konkurrence fra Fields, men vi vil ikke fokusere på Fields. Vi vil fastholde Fisketorvets styrker,« siger han.

Godt 10 procent af omsætningen i Fields vil blive hentet i Malmø og Skåne.