Festen er slut for Indiens flamboyante milliardarving

I årtier har indiske Vijay Mallya ført sig frem som flamboyant milliardarving med eget bryggeri, formel-1-hold og flyselskab. Tirsdag blev han arresteret i London.

61-årige Vijay Mallya står til at blive retsforfulgt i sit hjemland. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAGADEESH NV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De bedste fester afføder som regel gerne den hårdeste hovedpine, og noget tyder på, at tømmermændene har indhentet den indiske milliardarving Vijay Mallya.

Den indiske arving, der i sit hjemland er kendt som »King of Good Times«, blev tirsdag arresteret i London efter krav fra indiske myndigheder, som nu kræver ham udleveret.

61-årige Vijay Mallya blev som 28-årig milliardær ved et trylleslag, da han arvede en af Indiens største formuer i form af det indiske bryggeri United Breweries Group. I løbet af de kommende årtier førte Mallya sig frem som flamboyant milliardær med hang til spiritus, sport og hurtige biler. Han blev for mange legemliggørelsen af det økonomiske opsving, der rullede hen over Indien i 90erne, og som løftede millioner mennesker ud af fattigdom, da regeringen kløgtigt deregulerede landet og åbnede op for udenlandske investeringer.

Vijay Mallyas var på det tidspunkt i spidsen United Breweries Group, der producerer Kingfisher-øllen, og i starten af det nye årtusind lancerede han et nyt ben i forretningen i form af flyselskabet Kingfisher Airlines. Armbevægelserne var store: Flyselskabet præsenterede som noget nyt en »luxury first class«, og passagerer blev garanteret mad om bord på alle ruter - også de helt korte. Og under en flykonference i 2007 tog Vijay Mallya alle overskrifter, da han nonchalant placerede en ordre på 50 airbusses med et samlet prisskilt på 7 milliarder dollars.

Undervejs overtog også indiens eneste Formel 1-hold, Force India.

Ifølge New York Times kneb det dog gevaldigt med at tjene penge. I 2012 indstillede Kingsfisher Airlines al flyvning, mens hundredvis af ansatte måtte spejde forgæves efter mange måneders løn. Det mislykkede eventyr kickstartede samtidig en intenst efterforskning fra myndighederne. En stribe investorer var ikke særlig begejstret for at have placeret hundredvis af millioner i flyselskabet for blot at se det kuldsejle.

Og for at gøre ondt værre kunne de indiske boulevardaviser berette om overdådige fester hos Vjlay Mallyas, der blandt andet fik superstjernen Lionel Richie fløjet ind til sin 50 års fødselsdag. Da han rundede de 60 i fjor var det ifølge Times of India med optræden fra Enrique Iglesias.

Dens slags ekstravagance faldt ikke ligefrem i god jord hos kreditorerne, der svarede igen med at intensivere presset via myndighederne. Undervejs har indiske bankerne kæmpet intenst for at inddrage nogle af Villay Mallyas mange aktiver, der foruden flere overdådige ejendomme i Indien, også har talt to fodboldklubber og en cricketklub. Noget tyder dog på, at formuen er skrumpet betragteligt - faktisk har de indiske medier af flere omgange erklæret Mallyas noget nær rabundus, da den ubetalte gæld til kreditorer ifølge opgørelser langt overstiger, hvad der kan være af aktiver.

I starten af 2016 brændte jorden tilsyneladende så meget under Vijay Mallyas, at han så sig nødsaget til at rejse til London, hvor han har holdt til siden. Kort tid efter annullerede de indiske myndigheder Mallyas pas, og for få måneder siden fulgte man så op med en formel begæring om udlevering til de britiske myndigheder.

Twitter, hvor Vijay Mallyas er temmelig aktiv, bekræftede han tirsdag, at han var blevet arresteret i London og stod til at skulle blive udleveret til indiske myndigheder. Ifølge ham selv har han dog flittigt rejst frem og tilbage mellem de to lande det seneste år, og han afviser dermed at skulle være flygtet fra sit hjemland.