Ferring på vej med nyt kræftmiddel

Ferring ruger i al ubemærkethed på et af den internationale medicinalindustris varmeste produkter, der kan give selskabet nye milliardindtægter og ændre rangordenen blandt de danske medicinproducenter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Et af den danske medicinalindustris traditionelt mest anonyme selskaber, Ferring Pharmaceuticals, er undervejs med et af øjeblikkets mest lovende produkter i hele den internationale branche.

Blandt internationale iagttagere stilles der allerede forventninger om, at Ferrings udvikling af et lægemiddel mod prostata-kræft vil resultere i et såkaldt blockbuster-produkt - et lægemiddel med et årligt salg på over en mia. dollar.

Privatejede Ferring med dansk-svenske rødder er i løbet af i år parat til at sende sit forskningsmæssige flagskib, prostata-kræftmidlet med arbejdstitlen Degarelix, i den tredje og sidste kliniske afprøvning inden lancering.

»Der er et stort udækket behov inden for behandling af prostata-cancer, og Degarelix er i en ny klasse sammenlignet med de eksisterende produkter inden for området. Der er endnu tale om et forskningsprodukt, men var vores egne forventninger ikke store, så ville vi ikke bruge så mange penge på det, som vi gør og som er ekstraordinært i Ferrings historie. Vi taler om et stort to-cifret millionbeløb i euro,« siger Ferrings vicekoncernchef og COO, Michel L. Pettigrew, til Berlingske Tidende.

Ferrings topchef tager imod i sit lyse og glasdominerede kontor i det 20-etagers høje hovedkontor med et af Danmarks mest eksponerede firmaadresser i Ørestad ved siden af Fields.

Dramatisk betydning
For første gang nogensinde planlægger biofarmaceutiske Ferring en synkronisk lancering af et af sine produkter på verdens største markeder i USA, Canada, Japan og Europa.

Trods en imponerende vækst på mellem 12 og 16 procent de senere år, har Ferring historisk gjort sig gældende inden for mindre sygdomsområder som blandt andet ufrivillig vandladning og blødende tyktarmsbetændelse, men med Degarelix synes selskabet på vej til at ramme en guldåre, som vil kunne tredoble Ferrings omsætning til op imod 15 mia. kr.

»En lancering af en blockbuster vil have en hurtig og dramatisk betydning for vores selskab. Med en bockbuster vil Ferring i løbet af kort tid kunne få en omsætning på to milliarder euro,« siger Michel L. Pettigrew.

I en tid med langt imellem storsællerterne i den internationale medicinalindustri vil Ferring med en sådan fremgang fra nutidens omsætning på knap 4,5 mia. kr. samtidig forstyrre den eksisterende rangorden blandt de danske medicinkæmper.

I så fald kan Ferring overhale Leo Pharma som landets tredjestørste medicinalselskab og gøre lykkepille-producenten Lundbeck rangen stridig som nummer to. Førerpositionen indtages dog solidt af Novo Nordisk med en omsætning på godt 26 mia. kr.

Udsigten til øget konkurrence blandt de største medicinalselskaber herhjemme ses imidlertid alene som et gode for både industrien og for Danmark som helhed hos Lundbecks adm. direktør Claus Bræstrup.

»Vi har i forvejen meget af bidrage med til den internationale medicinalindustri, og industrien er blevet en ledende dansk eksportvare. Hér er tale om højteknologiske arbejdspladser, som man ikke bare kan flytte til andre dele af verden, og derfor kan enhver succes være med til at forstærke et af Danmarks fremtidige ståsteder,« siger Claus Bræstrup.

Dansk medicinalindustri eksporterede sidste år for over 30 mia. kr.

Søger succes i USA
Udover egen forskning er Ferring også gået på jagt efter opkøbsmuligheder for at øge selskabets tilstedeværelse på det afgørende amerikanske marked.

»Vi skal have succes på markederne i USA, Japan, Canada, og de fem største markeder i Europa. Vi er i dag underepræsenteret i USA, hvor omkring 18 procent af vores virksomhed omsættes. Vi skal op at have 35-40 procent. Det skal ske ved nye produktlanceringer, produktopkøb eller virksomhedsopkøb inden for de næste tre år,« siger Michel L. Pettigrew.

En planlagt børsintroduktion i London eller Schweiz er desuden sat på stand-by som følge af det kølige børsklima. Ferrings børsværdi er blevet anslået til mellem 15 og 20 mia. kr.