Fem ting, der flytter markederne i denne uge – tilliden er så småt på vej tilbage

I sidste uge havde den nye chef for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, sit første rentemøde. Som ventet holdt ECB renten uændret og lovede samtidig at fortsætte sit program med de såkaldt kvantitative lempelser. Foto: Ralph Orlowski/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Recessionsfrygten er aftagende, og der er tegn på, at der er en vis stabilisering på vej i global industri, hvilket denne uges indikatorer givetvis vil bekræfte. Samtidig kan der spores en smule mere optimisme om bilindustrien, og så ser den amerikanske forbrugertillid ud til at holde sig på høje niveauer.

Tilliden er så småt på vej tilbage

Hvis der er ét sted, den globale industriafmatning for alvor har manifesteret sig, er det i de såkaldte tillidsindikatorer.

Der er et hav af sådanne indikatorer, der typisk er baseret på spørgeskemaundersøgelser blandt for eksempel indkøbschefer – de såkaldte PMI-indeks.

Disse indikatorer er som regel ganske nyttige til at forudsige den økonomiske udvikling, særligt væksten, tre-seks måneder frem i tid.

Ser man på tillidsindikatorerne over en bred kam, har billedet over det seneste år været ganske negativt, og de har da også korrekt forudsagt afmatningen i den globale industri.

I denne uge får vi så tal for en række tillidsindikatorer for december både i Europa og USA. Mest fokus i markedet vil der helt oplagt være på PMI-tallene for de europæiske lande og USA. Derudover vil der være fokus på den tyske IFO-indikator, der er en traditionel erhvervstillidsindikator.

Det store spørgsmål er, om den stabilisering, der synes at have været i november, fortsætter i december. Lige nu synes der at være grund til moderat optimisme.

Bilsalg – nedturen holder en pause

Epicentret i den globale industriopbremsning over det seneste år har i høj grad været den globale bilindustri. I Europa har vi set et markant fald i bilsalget, og det har i kombination med den kinesisk-amerikanske handelskonflikt givet dybe panderynker i den europæiske bilindustri, hvilket har kunnet ses i aktiekursudviklingen hos en række tyske bilproducenter.

Således oplevede vi især over sommeren pæne kursfald på en række bilaktier, men siden september synes optimismen dog at være kommet tilbage blandt investorerne, hvilket generelt har kunnet spores i bilproducenternes aktiekurser i de seneste par måneder.

Dette er en indikation af, at investorerne mener, at det værste er ovre for europæisk bilindustri, og at pilen nu igen peger i det mindste en smule opad.

Om investorerne har ret i deres optimisme, får vi lidt mere information om i denne uge, når vi får tal for bilsalget i en række europæiske lande. Det bliver næppe prangende, men lidt fremgang vil der givetvis være at spore.

Ingen udsigt til højere renter foreløbig

I sidste uge havde den nye chef for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, sit første rentemøde. Som ventet holdt ECB renten uændret og lovede samtidig at fortsætte sit program med de såkaldt kvantitative lempelser.

Samtidig meddelte ECB – heller ikke overraskende – at der i hvert fald ikke kommer renteforhøjelser, før inflationen i euroområdet kommer op på ECBs målsætning på to procent.

Hvor langt vi er fra to procents inflation, bliver vi klogere på, når vi får inflationstal for en række europæiske lande samt for hele euroområdet for november.

Med en inflation på en procent i oktober er der ikke ligefrem udsigt til, at de to procent er inden for rækkevidde i år. Dermed er der næppe heller grund til at frygte en nærtstående renteforhøjelse fra ECB. Der er snarere ganske stærke argumenter for, at ECB burde lempe pengepolitikken, men det er der omvendt ikke udsigt til netop nu.

De amerikanske forbrugere er glade og tilfredse

Hvis der er noget, der gør de amerikanske forbrugere glade, er det lønstigninger, faldende arbejdsløshed og stigende aktiemarkeder, og netop nu har vi – trods vedvarende recessionsfrygt – det hele.

Derfor er det heller ikke helt uventet, at forbrugertilliden er tæt på de højeste niveauer i snart 20 år.

Det er måske særligt bemærkelsesværdigt, at forbrugerne tilsyneladende ikke for alvor er blevet mere pessimistiske i forhold til fremtiden, når vi trods alt har set en afmatning også i amerikansk økonomi. Samtidig synes der heller ikke at være nogen nævneværdig afsmittende effekt fra den politiske situation i USA.

I denne uge får vi så igen forbrugertillidstal i USA, og analytikerne bevarer trods den politiske situation i USA optimismen. Givet den positive stemning på det amerikanske arbejds- og aktiemarked er der næppe heller grund til andet.

Fed har fået stabiliseret inflationsforventningerne

I sidste uge holdt den amerikanske centralbank Federal Reserve helt som ventet sin pengepolitiske rente uændret efter at have sat renten ned ved de to foregående rentemøder.

Det var tydeligvis Federal Reserves intention at rykke så lidt som muligt ved markederne, og man må sige, at missionen lykkedes, idet der kun var en meget beskeden reaktion i de globale finansielle markeder oven på annonceringen af rentebeslutningen.

Det er Fed-chef Jerome Powell helt sikkert tilfreds med, men han holder givetvis også godt øje med, hvad der sker med især obligationsmarkedets inflationsforventninger. Inflationsforventningerne er fortsat under Feds inflationsmålsætning på to procent, men der er klart sket en stabilisering. Med lidt god vilje kan man sige, at inflationsforventningerne igen er begyndt at snige sig opad, og så længe det er tilfældet, har Powell oplagt ikke travlt med at ændre voldsomt på pengepolitikken.