Fejlslagen energi- ogmiljøpolitik giver samfundet tab

Årstal rettet endnu engang i anden linie

--- --- ---

Selv om vindkraft har været en erhvervsmæssig kæmpesucces, betyder det samlet set, at samfundet taber knap seks mia. skattekroner i årene fra 1992 og frem til 2021 målt i nutidskroner.

Det fremgår af beregninger, som de økonomiske vismænd har foretaget. Vismændene har vurderet 90'ernes miljø- og energipolitik og har regnet på effekterne af de investerede skattekroner holdt op mod de miljømæssige fordele.

- Vindkraftudbygningen i 1990'erne er et eksempel på en politik, der har været samfundsmæssig urentabel, selv når der tages højde for de erhvervsøkonomiske fordele, vindmøllebranchen har opnået, skriver vismændene.

Svend Auken (S), der var energi- og miljøminister i det meste af 1990'erne, mener, at vismændene modsiger sig selv.

- Vismændene siger selv, at vindkraft vil være økonomisk fordelagtig i fremtiden, hvor der er brug for mere strøm og mindre udslip af CO2. Det er jeg enig i. Det vil blive en forrygende forretning at udbygge vindkraften. Men det skyldes jo, at prisen er faldet - fra cirka 60 øre til lidt over 30 øre. Og det er jo sket, fordi vi satsede så kraftigt på vindkraft, selv om der var overkapacitet. Så i virkeligheden er det en lykkelig historie, siger Svend Auken til dagbladet Information i dag.

/ritzau/