Fejl kan koste statskassen en million kroner

Rigsadvokaten fik ikke rettidigt nedlagt påstand om, at Midtbank skal betale en stor bøde, hvis de tiltalte bliver dømt.

Læs mere
Fold sammen
En oplagt fejl fra anklagemyndigheden risikerer at koste statskassen én million kroner i Midtbank-sagen.

Den for anklagemyndigheden yderst pinlige fejl er opstået, fordi fungerende rigsadvokat, statsadvokat Birgitte Vestberg, ikke rettidigt over for Højesteret har nedlagt påstand om, at Midtbank skal betale én million kroner i bøde, hvis Højesteret finder de tiltalte skyldige.

Statsadvokaturen for Økonomisk Kriminalitet - bedre kendt som Bagmandspolitiet - havde både ved byretten i Herning og ved Vestre Landsret i Århus nedlagt påstand om ubetinget fængselsstraf til de tiltalte, konfiskation af ca. 54 mio. kr. fra Midtbank (»fortjenesten« på kursen i det omstridte aktiesalg) samt en bøde på en mio. kr. til Midtbank.

»Det er desværre faldet af i svinget. Det har noget at gøre med formuleringen af ankemeddelelsen. Det skyldes et teknisk uheld«, siger Birgitte Vestberg.

Har I glemt det?

»Det skyldes et teknisk uheld. Det piner mig utroligt meget. Jeg kunne ønske mig langt, langt væk. Men jeg kunne vælge mellem at sige, at sådan er det eller også begå harakiri. Det beror på et teknisk uheld.«

Hvad skyldes det tekniske uheld?

»Nej, jeg har ikke den mindste lyst til, at der bliver broderet videre i det. Men der er tale om en fejl, som jeg har begået, hvis du absolut ønsker at vide det. Der er tale om en fejl, som er sket på et meget tidligt tidspunkt, og som ikke kunne genoprettes,« siger Birgitte Vestberg.

Tidligere unøjagtighed
Advokaterne i Midtbank-sagen har tidligere indirekte kritiseret Birgitte Vestberg - der som fungerende rigsadvokat i sagens natur bør være indbegrebet af juridisk kompetence - for reelt at fungere som Bagmandspolitiets gummistempel.

Det var rigsadvokaten, der skrev under på den ankebegæring om tredjeinstans-bevilling, som tidligere på året blev sendt til Procesbevillingsnævnet. Dermed skulle rigsadvokaten fungere som juridisk garant for, at Bagmandspolitiet holdt sig på sikker juridisk grund.

Da Birgitte Vestberg efterfølgende ankede til Højesteret, var det imidlertid hele Midtbank-sagen, som blev anket - og ikke kun den omstridte handel 6. februar 2001, som Procesbevillingsnævnet udtrykkeligt havde givet tilladelse til.