Fed-chef frygter recession - vil ikke hæve renten meget mere

Chefen for den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, afdeling i Minneapolis, Neel Kashkari, tør ikke tage risikoen og tro, at det er anderledes denne gang.

Minneapolis Fed-formand Neel Kashkari Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid

Derfor bør centralbanken ikke hæve sin toneangivende rente meget mere og dermed risikere en omvendt rentekurve, hvor den toårige rente overstiger den tiårige.

Det skriver Bloomberg News på baggrund af et indlæg fra Neel Kashkari på websitet Medium.

Taget i betragtning, at "inflationsforventningerne er forankrede", og at der er få tegn på overophedning i den amerikanske økonomi, så ser Kashkari ingen grund til at hæve renten "meget mere" og sende rentekurven i minus, "sætte bremse" på økonomien og risikere, at det "faktisk udløser en recession".

Rentekurven i USA, forskellen mellem renten på den tiårige og den toårige statsobligation, er presset ned under 26 basispoint, hvilket er det laveste siden 2007.

Investorerne holder skarpt øje med kurven, fordi den forud for de seneste syv recession i USA er vendt rundt, er gået i minus, hvilket vil sige, at den toårige rente har ligget over den tiårige.

»Denne gang er anderledes. Jeg anser disse som de fire farligste ord inden for økonomi,« skriver Kashkari

Med sine kommentarer melder Kashkari sig ind i flokken af chefer i den amerikanske centralbank, som holder særligt øje med rentekurvens udvikling, og som advarer mod ikke at tage en vending seriøst.

Blandt de øvrige medlemmer, der har været ude med advarsler, finder man Raphael Bostic, chef i Atlanta, James Bullard, boss i St. Louis, chefen i Dallas, Robert Kaplan, Philadelphias topchef, Patrick Harker, og John Williams, der leder afdelingen i New York.

Neel Kashkari er ikke medlem af Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC) i 2018.