Fed-chef: Fire renteforhøjelser i år er ingen selvfølge

Fire amerikanske renteforhøjelser i år fra Federal Reserve er langt fra en selvfølge, især når den globale volatilitet på aktiemarkedet og frygten for en opbremsning i den kinesiske økonomi tages i betragtning.

Foto: LUCAS JACKSON. REUTERS/Lucas Jackson.
Læs mere
Fold sammen

Det var meldingen fra chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Dallas, Texas mandag aften.

»Det er en usædvanlig start på året«, lød det fra Robert Kaplan, der vil vente og se for at vurdere, hvordan den kinesiske afmatning vil påvirke den amerikanske økonomi.

Samtidig pointerede han, at der sandsynligvis ikke vil være nok økonomiske data, før centralbankens pengepolitiske komité, Federal Open Market Commitee, næste gang holder pengepolitisk møde i slutningen af januar, til at retfærdiggøre en forhøjelse af renterne.

»Men fra nu og til marts tror jeg, at der vil være det«, noterede han.

Federal Open Market Commitee venter generelt fire renteforhøjelser i år, ifølge medianen af prognoserne fra komiteen i december.

»Der er ingen erstatning for tid i vurderingen af de økonomiske data, som de udfolder sig. Vi gennemgik en periode i august og september, hvor vi standsede op og besluttede at lade begivenhederne udfolde sig, hvilket er den rigtige måde at håndtere det på. Og vi så i sidste ende, at de underliggende økonomiske forhold forblev intakte«, fortalte Dallas-chefen.

Det var bekymring om aftagende vækst i Kina, som rystede verdensmarkederne i august, og som i sidste ende tvang Federal Reserve til at afholde sig fra at hæve renten på september-mødet.

I år har starten budt på rystelser på de globale markeder på baggrund af styrtdyk i de kinesiske aktiemarkeder, en nedskrivning af yuan og efterfølgende kraftig indgriben fra de kinesiske myndigheder for at skubbe valutaen yuan op igen.