FBI-anklage: Bitcoins brugt til narkohandel

De amerikanske myndigheder har lukket onlineplatformen Silk Road. Den er ifølge anklagerne blevet brugt til ulovlig handel med stoffer, som er blevet betalt med den elektroniske valuta Bitcoin.

Den elektroniske valuta Bitcoin har fået voldsomme ridser i den virtuelle lak, efter at handelsplatformen Silk Road er blevet lukket af de amerikanske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et voldsomt stød til den omstridte, elektroniske valuta Bitcoin, da amerikanske FBI i går besluttede at lukke online-handelsplatformen Silk Road i forbindelse med en storstilet aktion. Det skriver Financial Times.

Ved aktionen beslaglagde myndighederne Bitcoins til en værdi af tre millioner dollar, der ifølge anklagerne er blevet brugt til handel med stoffer og andre ulovligheder.

Som en del af aktionen arresterede FBI den 29-årige Ross William Ulbricht, som går under navnet »Dread Pirate Roberts« og angiveligt er manden, der stiftede sitet i februar 2011.

Han blev efterfølgende fremstillet i retten i San Francisco for medvirken til narkohandel, computerhacking og hvidvaskning af penge. 

Bitcoin er omstridt valuta

Den virtuelle valuta Bitcoin har længe været en torn i øjet for myndigheder over hele verden, fordi det er internetpenge, der er svære at spore.

Det betyder, at man kan handle på nettet forholdsvist anonymt med Bitcoins, men også at valutaen er oplagt til køb af ulovlige varer på eksempelvis handelsplatformen Silkroad, som blev oprettet i 2011 og hurtigt fik tilnavnet »Amazon for ulovlige stoffer«.

I gårsdagens anklageskrift mod Ross William Ulbricht bliver Silk Road beskrevet som en »spraglet bazar på det sorte marked,« hvor stoffer som hash og ecstacy og andre ulovlige varer jævnligt bliver solgt.

FBI beskylder Ulbricht for med vilje: »at have etableret en kriminel online-handelsplads, udenfor myndighedernes kontrol«.

Hverken han eller hans advokat har indtil videre ønsket at kommentere på anklagerne, skriver Financial Times. 

Anklager: Tjent 80 millioner på handel

Bureauet vurderer, at der samlet er blevet handlet med Bitcoins for 9,5 millioner dollar på Silk Road, og at sitet har tjent 600.000 Bitcoins i kommission i forbindelse med handlerne. Kursen på Bitcoins svinger meget, men FBI estimerer, at det svarer til en samlet omsætning på omkring 1,2 milliarder dollar og en indtjening på 80 millioner dollar for Silk Road.

Ifølge Financial Times betyder myndighedernes beslaglæggelse af Bitcoins, at den amerikanske stat nu ejer 0,22 procent af det samlede marked for den virtuelle valuta.

Avisen skriver også, at nyheden om lukningen af Silk Road betød et voldsomt kursfald på 8,6 procent til 128 dollar i onsdagens handel.