Familiefirmaet klarer sig

Familiefirmaer får deres andel af erhvervslivets kriser, men forbløffende mange store internationale virksomheder er familiekontrollerede.

Læs mere
Fold sammen
Det er let at blive bekymret på familiefirmaets vegne, når man læser avis i disse dage.

Italienske Parmalat er i ruiner.

Danske Radiometer er ved at blive solgt, fordi hovedaktionæren, Dansk Industris formand Johan Schrøder, synes, at han og hans familie er en belastning for virksomheden, og Lego har med en voldsom omsætningsnedgang på 25 pct. lavet sit tredje underskud på ganske få år.

Men det er nok alt for tidligt at erklære familiefirmaet for et levn fra fortiden.

Parmalat er der nok ikke håb for i familieregi, men Radiometer ryger ind i en anden koncern, amerikanske Danaher, der selv er familiestyret, og Lego er trods et underskud på 1,4 mia. kr. for 2003 meget langt fra at kunne se bunden af familiens pengekasse.

Ingen danske i toppen
Desuden får man syn for familiefirmaets overlevelseskraft i det amerikanske magasin »Family Business«, der netop har udsendt en ny udgave af sin liste over verdens 250 største familiekontrollerede virksomheder.

Her kan man læse om en perlekæde af store, internationale virksomheder, der modbeviser at familieforetagender er ren nepotisme, der ikke kan konkurrere med andre selskabsformer. De er fuldt så velledede som f.eks. Enron, ABB og Skandia, kan man sige.

»Family Business« er et magasin, der som navnet antyder, kun beskæftiger sig med forhold inden for familieejet, og det forholdsvis nye blad har endnu ikke helt den samme tradition for at lave internationalt korrekte lister som storebrødrene Forbes, Fortune og BusinessWeek.

Det kan være forklaringen på, at de ikke har fundet nogle danske virksomheder til deres liste, selv om både A.P. Møller, Danfoss, Grundfos og Lego strengt taget har størrelse til, at de burde have været med på listen, hvor Parmalat i øvrigt en tid endnu står opført som nr. 72. foran bl.a. tyske SAP (75) og svenske Hennes & Mauritz (99).