Familie-dynastierne

Dansk erhvervsliv er kendt for sin særlige ejerstruktur, hvor stifterfamilier via familiefonde eller erhvervsdrivende fonde driver virksomhederne. Ofte med stor succes. Men der er undtagelser, hvor ejeren ikke vil lægge det store ansvar på børnenes skuldre, eller hvor ejerfamilierne efterhånden er så spredt, at det er umuligt at holde sammen på tropperne. Som oftest optræder familiearvingerne i bestyrelserne.

Læs mere
Fold sammen
Radiometer - Hovedaktionær Johan Schrøder, der arvede virksomheden efter sin far, har netop solgt Radiometer. Johan Schrøder ville ikke lægge pres på sine børn til at drive virksomheden videre.FLS Industries - Det kendteste eksempel på kaos i en meget stor og tidligere meget stolt virksomhed. Tre familier efter stifterne slås, så det brager. Alt i alt er der omkring 150 efterkommere. Men mange af dem taler i dag ikke sammen, og de er åbenlyst uenige i bestyrelserne. Således blev den største enkelteaktionær advokat Chr. Kjær i 2003 i realiteten smidt ud som formand i investeringsselskabet Potagua, hvor magten over FLS-gruppen ligger. Hele herligheden er nu sat til salg.Jysk Sengetøjslager - Stifteren Lars Larsen har for nylig lagt ejerstrukturen fast for næste generation, så de to børn ikke geråder i slagsmål. Sønnen Jacob Brunsbjerg kommer til at eje 50,1 procent af koncernen, mens datteren Mette Brunsbjerg arver 49,9 procent.Grundfos - Tredje generation i Bjerringbro-virksomheden er på vej op i systemet. Poul Due Jensen, barnebarn af stifteren med samme navn, er i cheflære og ejerlære i et Grundfos-datterselskab i USA.Lego - Stifterfamilien Kirk Kristiansen kæmper en overlevelseskamp for at holde den folkekære virksomhed på familiens danske hænder. Den nuværende topchef, Kjeld Kirk Kristiansen, har i kriseåret sat sig selv ind som ny koncernchef, og vil nu bevise, at familien selv er i stand til at rette skuden op.A.P. Møller - Tredje generation er repræsenteret i bestyrelsen ved de to døtre Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og Leise Mærsk Mc-Kinney Møller. Den tredje datter, Kirsten, er ikke med i moderselskabets bestyrelse. En familiefond og en erhvervsdrivende fond sidder sammenlagt på næsten totredjedel af stemmerne. Fjerde generation af Mærsk Mc-Kinney Møller familien, det er ni børnebørn, er på vej. Deudover er der også arvinger fra Mærsk Mc-Kinney Møllers to søstre, som skal have del i milliarderne. Det er uvist om og i givet fald hvordan arvingerne i A.P. Møller uddannes til bestyrelsesarbejdet.Aller - Familien er spredt og skændes ofte. Familieefterkommere sidder på magten, både ejermæssigt og ledelsesmæssigt, og kan angiveligt stå sammen, når det virkelig gælder.Dansk Supermarked - Succesrig supermarkedskæde, som fortsat styres stramt af storkøbmand Hermann Salling. Vandt magten for år tilbage efter en mangeårig, benhård kamp med søsteren Inger Salling.Derudover er store, danske milliardkoncerner som eksempelvis Velux, Rockwool, Bestseller stramt styret af stifterfamilierne. Foreløbig i hvert fald med stort held.

Internationalt har familieejede virksomheder netop i disse år betydelig fokus på family governance-debatten. Der er etableret et forum »The Family Business Network« med hovedsæde i Schweiz, hvor familieejede virksomheder kan diskutere deres »udfordringer«, som det udtrykkes.