Faldende kinesisk inflation presser kinesiske ledere

Nye tal lægger pres på de politiske topledere, der netop nu mødes i den kinesiske hovedstad for at udstikke rammerne for verdens næststørste økonomi

Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kinesiske producentpriser fortsatte deres fald, mens forbrugerpriserne i november steg i den langsomste takt siden 2009 i november. Det viser nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing onsdag morgen.

Dataene signalerer klart, at der er plads til yderligere pengepolitiske lempelser - et signal, der kommer, mens de politiske topledere mødes i den kinesiske hovedstad for at udstikke rammerne for verdens næststørste økonomi i det kommende år.

Producentprisindekset faldt 2,7 pct. i november i forhold til et år tidligere, hvilket ekspanderede rekordrækken af prisfald til nu at være på 33 gange i træk. Det er samtidig det største fald siden juni sidste år.

Forbrugerpriserne steg 1,4 pct. i forhold til sidste år, hvilket er et fald i forhold til oktober, hvor stigningstakten var på 1,6 pct.

Analytikerne havde ventet et fald i producentpriserne på 2,4 pct., mens til forbrugerpriserne var estimeret til at stige 1,6 pct.

Faldende olie- og industrimetalpriser har reduceret omkostningerne for de kinesiske fabrikker, og det fører til lavere eksportpriser og reducerer det i forvejen faldende inflationspres over hele verden.

De faldende priser og udsigten til den svageste vækst siden 1990 fik så sent som i sidste måned Kinas centralbank til at reducere renten for første gang i to år.

- Kina er landet i en hurtig dis-inflations proces, og risikerer deflation. Og da Peoples Bank of China har misbrugt de nyligt opfundne og ineffektive politiske værktøjer, mener vi det næste træk skal være en reduktion i bankernes reservekrav (Reserve Requirement Ratio) for at genvinde den pengepolitiske effektivitet og hele centralbankens troværdighed, siger Kina-økonom Liu Li-Gang fra Australien & New Zealand Banking Group i Hongkong til Bloomberg News.

De faldende producentpriser sendte såvel den kinesiske yuan som de lokale renteswap ned, mens der også var en negativ påvirkning på australske dollar og kobber.

Blandt andet kul, olie- og gas samt industrimetaller faldt mellem 12 og 17 pct.

- Den største drivkraft bag det seneste fald i den samlede inflation er nedturen i den globale oliepris og priserne på andre større råvaregrupper, påpeger økonom Lu Ting fra Bank of America i Hongkong.