Falcks begavede bulderbasse

Det er et drama i verdensklasse, når Group 4 Falck nu forsøger at overtage svenske Securitas' plads som verdens største sikkerhedsselskab.

Jørgen Philip-Sørensen, født 23. september 1938. Storaktionær i Group 4 Falck. Søn af Erik Philip-Sørensen, stifter af Group 4 Falcks største konkurrent, svenske Securitas. Uddannet på Herlufsholm og Niels Brock. Gift for anden gang, far til fire.<p>Foto: Keld Navntoft<br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stadig uklart, hvilken rolle Group 4 Falcks karismatiske storaktionær og bestyrelsesformand Jørgen Philip-Sørensen har i de forhandlinger, der p.t. pågår for, at det danske sikkerhedsselskab for syv mia. kr. kan overtage britiske Securicor.

Men hvis der er nogen, der har følelser på spil i den sag, så er det Jørgen Philip, som han kaldes, for en handel vil bringe Group 4 Falck op på 338.000 medarbejdere og komme tæt på verdens største i branchen, svenske Securitas. Og hele Jørgen Philips livsværk, der efter et voldsomt familiedrama har gjort ham til mangemilliardær, er tæt vævet sammen med netop Securitas.

Det var nemlig Jørgen Philip-Sørensens far, Erik Philip-Sørensen, der i sin tid fik gang i Securitas. Han var medarbejder i forløberen for det store danske serviceselskab ISS, De forenede Vagtselskaber, og fik i trediverne for bare 30.000 kr. lov til at købe det svenske datterselskab, som han de næste år under navnet Securitas gjorde til Nordens største. Under senere ejere blev det verdens største.

Sønnerne blev taget ind i Securitas, efterhånden som de blev voksne, og Jørgen Philip, der havde en mellemskoleeksamen fra Herlufsholm og havde læst lidt på Niels Brock, løb rundt som vægter om natten med 7,5 kilo nøgler for at lære alt fra bunden.

I 1969 trak faderen sig tilbage og overdrog ledelsen til sønnerne. Fem år senere fuldbyrdede han generationsskiftet. Jørgen og Sven overtog selskabet for 25 mio. kr. hver - og faderen brugte pengene til at skabe Sveriges fornemste hestestutteri Blommeröd.

Men samarbejdet mellem Jørgen og den fire år yngre Sven fungerede skidt. I 1979 blev de enige om at dele imperiet. Sven fik Sverige, og Jørgen fik Securitas International plus 25 pct. af aktierne i det svenske selskab.

I 1983 opgav Sven helt Securitas og solgte ud.

Men han følte sig så snydt over aftalen om, at han skulle aflevere 40 ud af de 160 mio. kr., han fik for forretningen, til Jørgen, at han nægtede nogensinde at tale med ham igen.

Sven Philip-Sørensen er siden flyttet til Storbritannien og har investeringer i bl.a. Hollywood, men han kommenterer aldrig broderens åbenhjertige frierier om forsoning.

Tre havanesere
Jørgen Philips forretning i Storbritannien var ikke stor, men det blev den med voldsom flid og stor tæft for forretning - ikke mindst i den periode, hvor Margaret Thatcher slap en voldsom privatisering løs.

Han gik efter de mest lukrative lunser med pengetransporter og bevogtning af store statslige institutioner og nåede også i 1989 at bringe sit helbred helt ud på kanten.

For meget arbejde og en glad livsstil havde sat sine spor, men han kom hurtigt tilbage - nu på »bare« tre havanesere om dagen. For livslysten fornægtede sig trods alt ikke helt.

I år 2000 fusionerede han livsværket med en omsætning på otte mia. kr. og 83.000 medarbejdere ind i det nye Group 4 Falck, og han blev bestyrelsesformand - vist nok mod løfte om, at han skulle holde sig mest muligt i baggrunden og i øvrigt fratræde efter fire år (altså i 2004).

Men der var i hvert fald Jørgen Philip-fingeraftryk på Group 4 Falcks næste store opkøb af amerikanske Wackenhut i 2002.

Han havde kendt Wackenhut-familien i mange år og sørgede for introduktionen, og det skulle undre, om han ikke også har særdeles gode forbindelser til den største britiske konkurrent, Securicor, som nu er på vej ind under falcken.

Kemien
Jørgen Philip-Sørensen er en bulderbasse - begavet, charmerende og støjende - og stilmæssigt lidt i familie med salig Simon Spies.

Han elsker gøgl og ville således kun udbetale halvdelen af de 25 mio. kr. til faderen, før Securitas-aktierne - pr. trillebør - var overdraget ham i en bankkælder. Han har heller ikke noget imod at bruge sine penge på at købe både et og to hoteller og have eget fly til rådighed. Overalt beskrives han som en munter og glad mand.

At han ikke har den bedste kemi med Group 4 Falcks koncernchef Lars Nørby Johansen, blev bekræftet i går, da Nørby udsendte en fondsbørsmeddelelse, hvor han trak i land på udtalelser fra Jørgen Philip i dagbladet Børsen om de økonomiske fordele ved en sammenlægning af Group 4 Falck og Securicor.

Det er en risikofaktor for en selskabsledelse, at iværksættere og akademikere ikke altid går godt i spænd, men det ændrer ikke på, at Jørgen Philip-Sørensen har ydet en enestående livsindsats, som Storbritannien (hvor han bor), Sverige (hvor han er statsborger) og Danmark (hvor han tilbringer megen fritid med sin hustru nummer to, Susse, sine fire børn og en halv snes børnebørn) konkurrerer om at have lagt mest land til. I Storbritannien har han fået en orden på linie med landets største popstjerner: Han er Commander of the British Empire.

I alle tre lande regnes han som en af landets rigeste med en formue, som han i øvrigt ikke selv har haft noget imod at sætte tal på i et interview: Cirka ti mia. kr.

Han er ikke som de andre, og hverken hans formue eller hans humør vil blive dårligere af, at Group 4 Falck overhaler Securitas.