Fakturakaos truer

Om en måned er papirfakturaer til det offentlige forbudt. Men både kommuner og leverandører har svært ved at nå i mål til tiden.

Fakturakaos truer - 1
Direktør Niels Flejsborg fra hjælpemiddelproducenten HMN er leverandør til kommuner og amter og modtager stadig cheks som betaling fra visse kommuner. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Omfattende kaos truer, når samtlige offentlige myndigheder om lidt over en måned slår bommen ned og nægter at modtage fakturaer på papir.

Små leverandører vil simpelt hen ikke få deres penge, før de leverer en elektronisk regning, og både kommuner og amter kæmper mod uret for at blive klar til at kunne modtage regningerne, som de skal - sandsynligvis blot for herefter at printe dem ud og taste dem manuelt ind igen i bogføringssystemet. Mange steder er fakturerings- og bogføringssystemerne nemlig endnu ikke koblet sammen. Imens lever IT-konsulenterne i en sand guldalder, fordi virksomhedernes IT-systemer skal ændres.

I forventning om at spare næsten 900 millioner kroner om året fra 2006 har Folketinget besluttet, at alle, der leverer varer til det offentlige, fra 1. februar skal sende regningen elektronisk. Papirregninger afvises blankt.

Men både virksomheder og kommuner efterlyser mere tid.

»Vi modtager stadig checks som betaling fra visse kommuner. De skal nu være klar til fuld, elektronisk fakturering om lidt over en måned. Det tror vi ikke på, at de kan nå,« siger direktør Niels Flejsborg fra hjælpemiddelproducenten HMN, som er leverandør til kommuner og amter.

Økonomistyrelsen koordinerer overgangen til elektroniske fakturaer.

»Det er en ambitiøs tidsplan, men overordnet kan jeg ikke se, at der er noget, vi ikke når. Det er vigtigere at komme i gang, end at alle er helt parate. Der skal være en skæringsdato og så må vi leve med, at ikke alle institutioner fra start har de nye arbejdsgange på plads. Det kan jo dårligt være anderledes,« siger vicedirektør Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen.